![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 422 Pomógł: 0 Dołączył: 14.12.2005 Skąd: Wałbrzych Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam dwie tabele. Jedna z newsami, druga z komentarzami. W komentarzach mam kolumne id_news.
Teraz jak w jaki sposób mam ułożyć zapytanie żeby pobierać wszystkie komentarze + dołączać do wyników ilość komentarzy dla danego newsa. Nie mogę jakoś tego dołączyć. Próbowałem coś z GROUP BY ale wtedy dziwne wyniki dawało. proszę o pomoc, pozdrawiam ! -------------------- Postura wielka i morda wredna, jestem Balon, kozak z osiedla !
bzdury.pl - Królestwo rozrywki |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 1 Dołączył: 10.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W tabeli komentarze utwórz sobie klucz obcy, wskazujący na na id_newsa w tabeli newsy. Poniżej zamieszczam przykładowe zapytanie wyświetlające id_newsa i ilość komentarzy.
news z tabeli komentarze to wspomniany klucz obcy. Mam nadzieję, że ten prosty przykład jakoś Cię naprowadzi ![]() -------------------- this world means nothing
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 422 Pomógł: 0 Dołączył: 14.12.2005 Skąd: Wałbrzych Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no dobra. prawie działa ale to wyświetla tylko newsy, do których istnieją komentarze. próbowałem tak to przerobić no ale nie działa jak trzeba ...
-------------------- Postura wielka i morda wredna, jestem Balon, kozak z osiedla !
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 033 Pomógł: 125 Dołączył: 17.09.2005 Skąd: Żywiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli używasz GROUP BY to nie możesz pobierać dowolnych kolumn, tylko te po których grupujesz (albo te potraktowane funkcjami agregującymi).
Żeby wyświetlić wszystkie dane z tabeli news + ilość komentarzy, to musisz zastosować podzapytanie:
-------------------- "Sumienie mam czyste, bo nieużywane."
|
|
|
![]()
|
|
Masz u mnie buziaka !
![]() ![]() -------------------- Postura wielka i morda wredna, jestem Balon, kozak z osiedla !
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 111 Pomógł: 16 Dołączył: 19.02.2005 Skąd: Dębica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Gdybym mógł wcisnąłbym pomógł, niestety nie moge więc napisze: bardzo dziękuję
![]() // Pomógł wciśnięte ![]() //ayeo -------------------- Psik!! A masz!! ...chamie - Porucznik Borewicz
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.06.2025 - 06:10 |