![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 269 Pomógł: 0 Dołączył: 6.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 614 Pomógł: 7 Dołączył: 10.11.2003 Skąd: Rzeszów/Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie ma różnicy czy HTML czy XHTML - i tak jest źle. Ważne czy Strict czy Transitional. http://riddle.jogger.pl/2006/04/19/wszystk...trowaniu-w-css/
-------------------- Pokaż kod = Pokaż CAŁY kod, najlepiej działający na jakimś serwerze.
Fanatycy | glazar.info | semantyka | HTML i XHTML FAQ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 288 Pomógł: 12 Dołączył: 2.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
style="margin: 0 auto;"
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 183 Pomógł: 0 Dołączył: 19.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
style="margin: 0 auto;" Oprócz margin na auto (jak top i bottom chcesz mieć jakieś inne to chodzi o to, że margin-left i margin-right musisz ustawić na auto) musisz jeszcze zrobić mały trick dla przeglądarki Bill'a ![]() Dla body ustaw text-align: center (w CSS) a dla głównej warstwy 9kontenera) text:align:left (czy jaki tam cchesz). Po prostu IE centruje DIV-y po text-align ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 435 Pomógł: 40 Dołączył: 16.02.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Linkedin | ...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 183 Pomógł: 0 Dołączył: 19.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale nie było info o tym co dodałem (text-align:center dla ułomnego Internet Explorer'a)
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 407 Pomógł: 1 Dołączył: 4.03.2003 Skąd: warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie trzeba stosować text-align: center aby wyśrodkować div'a dla IE. Wystarczy samo margin: 0 auto;
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 258 Pomógł: 16 Dołączył: 21.09.2004 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@babejsza - mylisz się. Trzeba. Centrując kontener dla body musi być ustawione text-align:center.
-------------------- -------------
------ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 614 Pomógł: 7 Dołączył: 10.11.2003 Skąd: Rzeszów/Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W Standarts Mode nie musi, w Quirks Mode musi. Myślę, że dyskusja wyczerpana.
-------------------- Pokaż kod = Pokaż CAŁY kod, najlepiej działający na jakimś serwerze.
Fanatycy | glazar.info | semantyka | HTML i XHTML FAQ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 407 Pomógł: 1 Dołączył: 4.03.2003 Skąd: warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@revyag - tak jak napisał @gekon, więc się nie myliłem. Podałem pół prawdy, ale celowo bo nie widzę potrzeby stosowania Transistional w jakimkolwiek projekcie, co prowadzi do konkluzji, którą napisałem już w poprzednim poście, czyli NIE TRZEBA stosować text-align: center.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 258 Pomógł: 16 Dołączył: 21.09.2004 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przyznaję że nie sprawdziłem tego.
Ale w kwestii sprostowania, chodzi o to że jeśli coś będziesz miał coś przed doctype, albo nie będzie go, wtedy strona się nie wycentruje pod ie. Natomiast w przeciwnym wypadku, to czy jest strict czy trasitional nie ma znaczenia bo i tak będzie wycentrowana. -------------------- -------------
------ |
|
|
![]()
|
|
hmmm, z punktu widzenia moich przeglądarek
![]()
I powie Ci, że sam jestem lekko tym zaskoczony, bo wcześniej byłem przekonany że tak jak pisał @gekon w QM nie może to działać. Co do czegoś przed doctype to przecież umieszczanie czegoś w prologu jest niezgodne ze specyfikacją i nie ma tu znaczenia czy będzie to w QM czy nie. Ciągle jestem zaskoczony tym, że w QM margin: 0 auto mi działa. Why? Dałbym sobie wcześniej rękę odjąć za to iż to nie było możliwe ... ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 086 Pomógł: 8 Dołączył: 10.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przyznaję że nie sprawdziłem tego. Ale w kwestii sprostowania, chodzi o to że jeśli coś będziesz miał coś przed doctype, albo nie będzie go, wtedy strona się nie wycentruje pod ie. Natomiast w przeciwnym wypadku, to czy jest strict czy trasitional nie ma znaczenia bo i tak będzie wycentrowana. Jak nie będzie poprawnego DOCTYPE to i tak się wszysto posypie (width, height, border, margin, padding) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 11:01 |