![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 8.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Bardzo proszę o odpowiedź bo nie wiem co sie dzieje. W jednym pliku mam taki link: natomiast w pliku cms_wybor_dzialu.php mam coś takiego:
Problem jest w tym że kiedy zaczyna mi sie wykonywać ta część kodu to na początku wypisuje mi zmienną $a (wypisze w naszym przypadku 1) ale gdy już zaczyna mi sie wykonywać ostatni switch to pisze że zmiennej $a nie ma! zaś tam gdzie wcześniej wypisywało mi $a to wypluwa mi tekst: "Undefined index: a in d:\php\projekt\admin2\cms_wybor_dzialu.php on line 5" Bardzo proszę o pomoc. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 80 Pomógł: 0 Dołączył: 10.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a nie powinieneś mieć przypadkiem w 6 linii:
URL=cms_wybor_dzialu.php Ten post edytował Oscar_83 28.05.2007, 23:48:54 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 8.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak, masz racje ale to nic nie zmienia (tzn błąd jest dalej).
gdy wcisnę button "wybierz główny dział", strona sie odświeża a zmiennej $a już nie widać ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 80 Pomógł: 0 Dołączył: 10.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
musisz poczekać na kogoś mądrzejszego, ja niestety jestem bardzo początkującym i niestety nie potrafie Ci pomóc
![]() PS: a wywala jakiś błąd? tzn w jakiejś lini? Ten post edytował Oscar_83 29.05.2007, 00:12:26 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 0 Dołączył: 3.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jak na moje oko to przez to:
w tej linijce gubisz zmienną przekazaną z geta header("Refresh: 1; URL=wybor_dzialu.php " ); wyjść jest kilka, np przekazać parametr odśwież z tą zmienną lub sprawdzać czy zmienna z tablicy get istnieje:) robiąc np tak:
powinno ci działać już dobrze chyba:) |
|
|
![]()
|
|
oczywiście "cms_" w URL na początku prawda?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 0 Dołączył: 3.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tego nawet w pośpiechu nie zauważyłem że adres jest zły:)
Chodziło mi o to że kolega odświeżał stronę i owszem, ale już bez zmiennej a przekazywanej w pasku adresu czyli w tablicy get. Na skutek tego Zmienna a tak naprawdę jakby nie istniała, bo i zmiennej a w tablicy get nie było:) Mogę się mylić, ale to wydaj mi się najbardziej prawdopodobne:) |
|
|
![]()
|
|
Witam
Faktycznie brakowało wcześniej cms_ przed nazwą pliku Dzięki za zainteresowanie tematem Niestety dalej zmienna $a jest gubiona ![]() Właśnie jeszcze coś pozmieniałem na:
I mi wyszło że zmienną a ma wartość nie "1" ale jakiś string w postaci "$a" tak jakbym do tej zmiennej przypisał jakiś ciąg znaków a nie przekazaną liczbe Ten post edytował Paweł.ps 29.05.2007, 08:26:08 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 590 Pomógł: 40 Dołączył: 11.01.2007 Skąd: Centrum Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bo dokładnie to zrobiłeś. Przypisałeś ciąg znaków a nie wartość zmiennej.
Pierwszy <form> umieściłeś poza znacznikami php ale chciałeś tam wykorzystać $a ... żeby miała wartość musi być to wszystko w znacznikach php. -------------------- 404
|
|
|
![]()
|
|
Już to poprawiłem ale dalej to samo.
|
|
|
![]()
|
|
Spróbuj tak:
Wydaje mi się że wszystkie $a dobrze powstawiałem:) aha umieściłem ci też na początku session start bo nie widziałem tego u ciebie a pracujesz też z sesjami:) oraz ob_start(); bo wysyłasz hedery po tekście:) powiedz czy działa a jak nie to jakie błędy i gdzie:) będzie m kombinować dalej:) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 386 Pomógł: 25 Dołączył: 28.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
sproboj tak |
|
|
![]()
|
|
Witam
![]() Wielkie dzięki www0_0 nareszcie działa ![]() Sesje miałem otwartą ale miałem zły zapis $a. Dzięki za pomoc. ![]() Mam jeszcze takie pytanie wiesz jak może napisać jakąś funkcje do kasowania artykułów z bazy (np starszych niż 2 tygodnie)? , nie wiem może przy uruchamianiu panela admina? Jeszcze raz wielkie dzięki ! Pozdrawiam Ten post edytował Paweł.ps 29.05.2007, 11:32:19 |
|
|
![]()
|
|
jeśli artykuły w bazie masz w jednej tabeli, i ma ona na przykład taki schemat:
id|data|tytuł|treść|autor|..... To odrazu w zapytaniu robisz warunek where data<tu wstawiasz date poniżej której ma kasować. |
|
|
![]()
|
|
Dzięki wielkie
Pozdrawiam i życzę miłego dnia |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 16:00 |