![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 197 Pomógł: 15 Dołączył: 10.09.2006 Skąd: Siemianowice Śląskie / Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
prosta sprawa (no może nie aż tak ...)
Potrzebuje zrobić coś takiego: Delikwent wybiera jakąś opcję z przykładowo radio butona i mu wywala przykładowo liczba w wyniku 20, później zaznacza jakiegoś checkboxa i do tego wyniku w czasie rzeczywistym, bez odświerzania strony dodaje się wartość z danego checkboxa .... coś ala kalkulator, tyle że bez naciskania klawisza równości, czyli jak kto woli bez wysyłania formularza, i teraz pytanie, java czy ajax ? prosiłbym o ewentualne przykłady, bo nie mam zielonego pojęcia nawet jak się za to zabrać ;( -------------------- woop woop.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 165 Pomógł: 9 Dołączył: 9.04.2002 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
JavaScript i przy każdym elemencie wyołuj funkcję (kiedy nastąpi zdażenie - np. zmiana wartości stanu). Funkcja powinna sprawdzać jakie pola są zaznaczone, jakie mają wartości i przeliczać zebrane informacje.
Łukasz -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 100 Pomógł: 1 Dołączył: 6.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat ... i teraz pytanie, java czy ajax ? IMO wystarczy JavaScript o ile dobrze Cię zrozumiałem ![]() Cytat prosiłbym o ewentualne przykłady Proszę: Kod <script type="text/javascript">
function klik(e,a){ if(e.checked){ var w=e.form.w, v=parseFloat(w.value) if(isNaN(v))v=0 w.value=v+parseFloat(a) } } </script> <form> <input type="text" name="w" /> <input type="radio" name="r" onclick="klik(this, 20)" /> <input type="checkbox" name="c" value="10" onclick="klik(this, this.value)" /> </form> -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 197 Pomógł: 15 Dołączył: 10.09.2006 Skąd: Siemianowice Śląskie / Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Norbas, o to mi właśnie chodziło, dzieki bardzo, tylko jest malutki problem, mianowicie, gdy 'odchacze' checkboxa to dana wartość 'nie maleje' o tą zdefiniowaną ilość, tak samo z radio ...
Sorry wielkie, ale z java scriptem jestem na bakier, może źle coś zrozumiałem ... edytka... w takim razie prosiłbym o przeniesienie tematu do działu 'Po stronie przeglądarki'[/b] Ten post edytował dr_NO 29.05.2007, 06:44:48 -------------------- woop woop.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 100 Pomógł: 1 Dołączył: 6.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat tylko jest malutki problem, mianowicie, gdy 'odchacze' checkboxa to dana wartość 'nie maleje' o tą zdefiniowaną ilość, tak samo z radio Nie da się tak zrobić z radio i funkcją, którą podałem. Kliknięcie na radio powoduje, że element jest zaznaczony, nie działa jak checkbox, którego kliknięcie zaznacza lub odznacza dany element. Zmieniona wersja: Kod <script type="text/javascript"> function klik(e,a){ var w=e.form.w, v=parseFloat(w.value) if(isNaN(v))v=0 w.value=(e.checked)?(v+parseFloat(a)):(v-parseFloat(a)) } </script> <form> <input type="text" name="w" /> <input type="radio" name="r" onclick="klik(this, 20)" /> <input type="checkbox" name="c" value="10" onclick="klik(this, this.value)" /> </form> Można również zastosować poniższe rozwiązanie, ale tutaj po kliknięciu zmieniane są również wartości pól dla radio i checkboxa: Kod <script type="text/javascript">
function klik2(e){ var w=e.form.w, v=parseFloat(w.value), a=parseFloat(e.value) if(isNaN(v))v=0 w.value=v+a e.value=-a } </script> <form> <input type="text" name="w" /> <input type="radio" name="r" value="20" onclick="klik2(this)" /> <input type="checkbox" name="c" value="10" onclick="klik2(this)" /> </form> -------------------- |
|
|
![]()
|
|
ok, chodziło mi właśnie o coś takiego, dzięki ogromne, i jeszcze jedna mlutka prośba, mógłbym prosic o wyjaśnienie or somthing, względem tego skryptu ? byłbym wdzięczny.
-------------------- woop woop.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 16:43 |