![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 79 Pomógł: 0 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na stronce mam wpisane:
<meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2" /> A mimo tego nie wyświetlają mi się poprawnie literki ą,ś,ż,ź - muszę w kodzie wpisywać te literki z palca jako takie "krzaczki" - dlaczego tak się dzieje - czy to ustawienie przeglądarki czy zły nagłówek? Problem dotyczy też zapisywania do bazy danych - np. nazwisko Szczęśniak po wyświetleniu na stronce wygląda: Szcz??niak, w bazie jest nie lepiej: Szczęśniak. Nazwisko w bazie to varchar(64) utf8_polish_ci. O co chodzi? Dzięki za pomoc, zajac Ten post edytował zaiac 28.05.2007, 16:13:12 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 286 Pomógł: 12 Dołączył: 23.11.2006 Skąd: WL Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
utf8_general_ci daj w bazie danych takie coś mi np. wyświetla wszystko poprawnie
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 79 Pomógł: 0 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zmieniłem - teraz już dobrze zapisuje do bazy i wyświetla poprawnie - a dlaczego jak piszę coś w Notepad++ (w tym piszę stronki) to wyświetla mi źle na stronie - coś w programiku źle, w kodzie czy przeglądarka??
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 407 Pomógł: 1 Dołączył: 4.03.2003 Skąd: warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
i sprawdź w edytorze z jakim kodowaniem zapisujesz pliki.
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 407 Pomógł: 1 Dołączył: 4.03.2003 Skąd: warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
powinieneś zapisywać w iso-8859-2. Być może ANSI jest "kompatybilne" z tym kodowaniem, ale nie jestem przekonany.
|
|
|
![]()
|
|
Mam 3 edytory - notatnik++ i Winsytnax i mam do wyrobu ANSI, UTF8 i KOI8 - pisanie polskich znaczków we wszystkich konczy sie wyświetleniem na stronie jakiś bzdur - jak wy ustawiacie kodowanie?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 288 Pomógł: 12 Dołączył: 2.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hm, ja piszę normalnie w iso-8859-2 w zend studio.
Kiedyś pisałem w windows-1250 w notatniku i potem konwerterem on-line lecialem (mialem tylko 1 plik ze stringami w kupie, wiec nie bylo wiekszych problemow). Do technologii ajax oczywiscie uzywam iconv. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 033 Pomógł: 125 Dołączył: 17.09.2005 Skąd: Żywiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli nie możesz w edytorze znaleźć kodowania iso-8859-2, to zamiast szukać innych edytorów, zacznij pisać stronki w UTF-8:
1. Zapisuj pliki w tym kodowaniu (Nawet notatnik obsługuje, ale jeśli będziesz pisał w notatniku, to najpierw musiałbyś poczytać o BOM i o tym, dlaczego gryzie się z wysyłaniem nagłówków. 2. Kodowanie tabel/kolumn w bazie danych ustaw na utf8 / utf8_general_ci 3. Zaraz po połączeniu z bazą danych wyślij zapytanie:
4. Wstaw sobie na stronie meta-tag:
-------------------- "Sumienie mam czyste, bo nieużywane."
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.07.2025 - 09:42 |