![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 566 Pomógł: 35 Dołączył: 21.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam sobie plik x.txt i chce aby kazda linia tego pliku miała numer np. taki plik:
cos jasio kasia marysia zaminiał się w to: 1. cos 2. jasio 3. kasia 4. marysia No i problem ejst tego rodzaju ze juz pomysłów mi brak ![]() Dla testów napisałęm coś takiego:
I po 3 sec dziłąnia na pliku z 3 liniami otrzymuje takie coś: Fatal error: Allowed memory size of 134217728 bytes exhausted (tried to allocate 16 bytes) in G:\httpd\scan\num.php on line 7 Prosze o pomoc ! -------------------- flexiCMS v2 [|||||||+--] 75% done
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
SQL Injection | Hashowanie haseł | Jak działają sesje, przykłady ___ The world is yours ... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 566 Pomógł: 35 Dołączył: 21.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A tak z ciekawości dlaczego moj kod tak dziwnie działa
![]() -------------------- flexiCMS v2 [|||||||+--] 75% done
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Dlatego, że warunek
jest zawsze prawdziwy - przy każdej iteracji. Powinno być
Pozdrawiam. -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 033 Pomógł: 125 Dołączył: 17.09.2005 Skąd: Żywiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat jest zawsze prawdziwy - przy każdej iteracji. Powinno być
Przecież to jest to samo. Cytat A tak z ciekawości dlaczego moj kod tak dziwnie działa ![]() Klucze tablicy $data zaczynają się od zera, więc liczba elementów twojej tablicy będzie zawsze "maksymalny klucz + 1" Na przykład jeśli zmienna $i ma wartość 3, to ilość elementów tablicy będzie równa co najmniej 4 (0,1,2,3). Zmienną $i jest w pętli inkrementowana ($i++), więc przy sprawdzaniu warunku też będzie miała wartość 4, czyli warunek: ( count($data) >= $i ) zawsze będzie prawdą W dodatku twój kod numerowałby linijki od zera ;] -------------------- "Sumienie mam czyste, bo nieużywane."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
@Kicok - : > Przemyśl raz jeszcze, bo różnica jest i to wielka jak kanion.
count($data) jest niemal jak stała. Jest ogranicznikiem. Twierdzisz, że te zdania są równe? "Dopuki ilośc elelemntów w tablicy jest większa niż aktualna $i, rób coś" - ilośc elementów zawsze będzie większa niz $i, bo jest większa niż 0, a $i ciągle rośnie "Dopuki $i jest mniejsza od ilości elelemntów w tablicy, rób coś" - tu jest szansa, że kiedyś się pętla skończy Pozdrawiam. -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 033 Pomógł: 125 Dołączył: 17.09.2005 Skąd: Żywiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://rafb.net/p/n1Ulr250.html
Bociana dziobał szpak, a potem była zmiana i szpak dziobał bociana. PS. Sorka, że nie wklejam kodu tutaj, ale mam problemy z internetem i nie jestem wysłać na raz niczego ponad 2kB :/ -------------------- "Sumienie mam czyste, bo nieużywane."
|
|
|
![]()
|
|
Fakt. Masz rację. Rzeczywiście obie pętle działają identycznie - nie wiem co mi się ubzdurało : >
Pozdrawiam. -------------------- To think for yourself you must question authority and
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 15:32 |