![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 0 Dołączył: 19.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
otóż chciałbym się zapytać jak w PHP odczytywac z bazy LICZBY a jak TEXT...
bo w polu raz mam zapisywane liczby raz text.... i te liczby przerabiam.. ( nieważne jak ) i pokazuje sie wpis z bazy o danym nr id ( liczba = id wpisy z innej tabeli ) chodiz mi cos w takim stylu:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 28.01.2007 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale jesli chodzi Ci o to aby po wyciągnięciu z bazy liczby mozna było na niej przeprowadzać działania matematyczne to trzeba zmienić typ zmiennej na integer ...
link do manuala : settype" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 0 Dołączył: 19.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja niechce wykonywac działań matematycznych, ja tylko chce podczas wyciągania z pola sprawdzac czy jest to liczba ( całkowita np. 3, 53,3563 ) jeżeli tak to będe tą liczbe wyciągał z innej bazy, jeżeli w polu znajduje się text to pokaże ten tekst ;D
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 28.01.2007 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
do tego są funkcjie is_typzmiennej (oczywiście w mjejsce typzmiennej dajesz typ np is_array , is_string itd.) zwraca true gdy jest tego typu a jeśli nie to false
![]() Ten post edytował Sebastian Rozmus 27.05.2007, 13:11:29 |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 033 Pomógł: 125 Dołączył: 17.09.2005 Skąd: Żywiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
is_numeric" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual - zwraca true jeśli parametrem jest tekst, który jest poprawną liczbą.
A jeśli mają to być tylko liczby całkowite nieujemne, to możesz również zastosować ctype_digit" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual -------------------- "Sumienie mam czyste, bo nieużywane."
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 02:38 |