![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 566 Pomógł: 18 Dołączył: 23.08.2003 Skąd: Łomża Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
moze ktos z was bawil sie kiedys w plikach *.BAT??
ma moze ktos ciekawe listingi?? ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja sie kiedys bawilem ale w tej chwili nie mam zadnych przykladow.
Poza tym bat'y juz wzasadzie wyszly z obiegu i teraz uzywa sie WSH (Windows Scripting Host), ktore jest znacznie potezniejsze. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 566 Pomógł: 18 Dołączył: 23.08.2003 Skąd: Łomża Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Ja sie kiedys bawilem ale w tej chwili nie mam zadnych przykladow.
Poza tym bat'y juz wzasadzie wyszly z obiegu i teraz uzywa sie WSH (Windows Scripting Host), ktore jest znacznie potezniejsze. jakies linki?? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
MSDN.com
![]() Czego konkretnie potrzebujesz ? |
|
|
![]()
|
|
Cytat MSDN.com
![]() Czego konkretnie potrzebujesz ? jakis pl listing co cos na kompie moze zdzialac (tak delikatnie mowiac) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
co to jest BAT FILE ?
Mnie uczyli że to się nazywa po naszemu "pliki wsadowe" lub "pliki powłoki" ![]() A w plikach tych zwykle stosuje się polecenia natywne dla określonego DOSu (MS-DOS, AmigaOS, etc..) -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Restart komputera:
Kod strComputer = "."
Set objWMIService = GetObject("winmgmts:" _ & "{impersonationLevel=impersonate,(Shutdown)}!" & _ strComputer & "rootcimv2") Set colOperatingSystems = objWMIService.ExecQuery _ ("SELECT * FROM Win32_OperatingSystem") For Each objOperatingSystem in colOperatingSystems objOperatingSystem.Reboot() Next Informacje o zalogowanym userze: Kod Set objSysInfo = CreateObject("ADSystemInfo")
Wscript.Echo "User name: " & objSysInfo.UserName Wscript.Echo "Computer name: " & objSysInfo.ComputerName Wscript.Echo "Site name: " & objSysInfo.SiteName Wscript.Echo "Domain short name: " & objSysInfo.DomainShortName Wscript.Echo "Domain DNS name: " & objSysInfo.DomainDNSName Wscript.Echo "Forest DNS name: " & objSysInfo.ForestDNSName Wscript.Echo "PDC role owner: " & objSysInfo.PDCRoleOwner Wscript.Echo "Schema role owner: " & objSysInfo.SchemaRoleOwner Wscript.Echo "Domain is in native mode: " & objSysInfo.IsNativeMode Tutaj opisane sa co wazniejsze elementy WSH. http://msdn.microsoft.com/library/default....sscripthost.asp Dodam jeszcze, ze za pomoca WSH mozna kontrolowac aplikacje przez COMa czy tez np wysylac klawisze: Kod set objWSH = WScript.CreateObject("WScript.Shell")
objWSH.Run "notepad" WScript.Sleep 100 objWSH.AppActivate "Notepad" tekst = "Witaj!" for i = 1 to len(tekst) sendKey mid( tekst, i, 1 ) next sub sendKey( key ) WScript.Sleep 200 objWSH.SendKeys key end sub Pliki powinny miec koncowke .vbs gdyz jest to jezyk Visual Basic Script. Ogolnie tego typu skrypty bardzo ulatwiaja procesy konfiguracji systemu czy zarzadzania uzytkownikami i prawami. |
|
|
![]()
|
|
Dodam jeszcze, ze WSH nie posiada zadnego interfejsu. Mozna to jednak sprytnie obejsc korzystajac z COMA Internet Explorera np tak:
Kod Set objExplorer = CreateObject("InternetExplorer.Application")
objExplorer.Navigate "about:blank" objExplorer.ToolBar = 0 objExplorer.StatusBar = 0 objExplorer.Width = 400 objExplorer.Height = 200 objExplorer.Left = 0 objExplorer.Top = 0 Do While (objExplorer.Busy) Wscript.Sleep 200 Loop objExplorer.Visible = 1 objExplorer.Document.Body.InnerHTML = "Przykladowy tekst." Wscript.Sleep 2000 objExplorer.quit set objExplorer = nothing Wscript.quit |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat moze ktos z was bawil sie kiedys w plikach *.BAT??
ma moze ktos ciekawe listingi?? ![]() Ja tak... pamiętam jeszcze że do windowsa 3.1 robiłęm (nie dla siebie) takie menu na plikach BAT - jakaś ramka i w ramce: żeby uruchomic windowsa wpisz win, zeby uruchomic costam wpisz to... ech ![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 04:04 |