![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 25.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam jestem bardzo poczatkujacy w php i mysql. Mam do zrobienia rejestracje do strony
Cytat <?php $imie = $_POST['imie']; $nazwisko = $_POST['nazwisko']; $email = $_POST['email']; $login = $_POST['login']; $haslo = $_POST['haslo']; mysql_connect('localhost', 'login', 'haslo'); mysql_select_db('nazwabazy'); $query = "INSERT INTO users (imie,nazwisko,email,login,haslo) VALUES ('$imie', '$nazwisko', '$email', '$login', '$haslo')"; $wynik = mysql_query($query); {echo "rejestracja zakonczona";} ?> mam juz kawalek zrobiony ale potrzebuje jeszcze dorobic do tego zeby sprawdzalo czy nie ma czasem juz takiego uzytkownika w bazie i czy pola nie sa puste. Prosze o pomoc. Z gory dzieki ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 25.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oto fragment z mojego kodu może coś pomoże.
//1. CHECK IF USERNAME (EMAIL) EXISTS ALREADY $query = "SELECT user_email FROM users WHERE user_email = '$_POST[user_email]'"; $result = mysql_query($query); $num = mysql_num_rows($result); if ($num >= 1) { $user_exists = "yes"; } |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 25.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
aha i jeszcze cos jesli ktos juz daje swoja propozycje to prosilbym to polaczyc z tym moim ta kzeby dzialalo
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 63 Pomógł: 0 Dołączył: 16.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ten post edytował Predator446 25.05.2007, 19:16:06 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
easyyyyy tiger. Ok - jesteś początkujący - rozumiem. Może jednak pokażesz jakiś kawałek kodu? Kolega wyżej podał Ci kawałek kodu, który odpowiada za sprawdzenie, czy istnieje już użytkownik w bazie danych (rozpoznaje to po e-mailu, który dla każdego użytkownika jest unikalny). Gdy użytkownik jest w bazie, to zmienna $user_exists przybiera wartość 'yes'. To, co dalej z tym zrobisz, to już zależy od Ciebie - możesz przekierować na stronę z błędem, wyświetlić ponowni formularz itp.
Najlepiej, jeśli obejrzysz sobie jak wygląda jakiś system autoryzacji (często są w kursach dla początkujących). np. http://www.webinside.pl/skrypty/9 http://www.megaskrypty.com/php_skrypty_logowanie_57.html Pozdrawiam. -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 06:45 |