![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 135 Pomógł: 38 Dołączył: 24.02.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Hello...
Mam pytanie,(1)jak można przekazywać zmienne bez ingerencji w ustawienia serwera (php.ini:... register_globals = Off ...). Wtedy chyba $_Get i $_Post nie działają. 2. A może istnieje jakiś sposób żeby nie robić w html'u form action z przyciskiem "submit", ktory wysyła (method="get"), tylko zależy mi np. na samym przycisku, który nie będzie wysyłał zmiennej tylko ją np. zmieni, wyświetli (sam przycisk który uruchamia funkcje php). 3. ... zostawie sobie na póżniej : P. ------------------------- dodałem [tag] do tematu ponieważ padły już odpowiedzi na przyszłość pamiętaj, że dodawanie [tag]u należy do Ciebie ~Cienki1980 -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 449 Pomógł: 4 Dołączył: 1.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z tego, co się orientuję, to register globals, jak są wyłączone, to $_POST['nazwa'] nie jest równa $nazwa, a jeśli jest to jest
![]() p.s. proszę mnie poprawić, jeśli się mylę ![]() p.s.2 nie możesz po prostu sprawdzić? :| -------------------- 9242594 - zaczynasz? jak mogę, to pomogę :D /podstawowa znajomość php :P /
"to pomoc zawsze będzie gestem pięknym, zaliczana do tych teraz rzadko spotykanych..." |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 0 Dołączył: 3.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Gdy ustawimy:
register_globals = ON To działa nam tak $zmienna jak i tak $_POST['zmienna'] lub $_GET['zmienna'] w zależności jak przesyłasz natomiast gdy ustawisz: register_globals = Off To działa wyłącznie: $_POST['zmienna'] lub $_GET['zmienna'] w zależności jak przesyłasz 2) Zmienne metodą GET można dołączać również do linku np tak: index.php?zimienna=coś&zmienna2=cos2 odbieramy to tak: $_GET['zmienna'] $_GET['zmienna2'] Do przekazywania informacji między stronami możesz wykorzystać również sesje. ciekawe jak brzmi to trzecie pytanie:) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 135 Pomógł: 38 Dołączył: 24.02.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Wow, dziekuje za szybkie odpowiedzi... : )
1.Nie wiem dlaczego nie działało mi wcześniej $_Get ... : / . Ale macie racje (przed chwila sprawdzone : P). 2.Nadal mi nie działa..widać inny jest powód...
... po wcisnieciu przycisku "Do something nice" nie wyswietla mi sie "cos milego" ... : /. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 108 Pomógł: 2 Dołączył: 9.05.2007 Skąd: INTERNET Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kolego, nie działa bo PHP rozróżnia wielkość liter w zmiennych. Tablica $_POST jest zmienną zawierająca dane przekazane poprzez post. Zmienna $_post nie jest już tą samą zmienną, tak samo jak zmienna $_Post, $_POst, $_POSt itd. To wszystko są osobne zmienne.
-------------------- "There are only 10 types of people in the world: Those who understand binary, and those who don't"
|
|
|
![]()
|
|
... mea culpa ... rzeczywiście literki były winne..
3. Jeszcze taka drobnostka jak mogę was jeszcze pognębić : ) .. Po zmianie wartości w httpd.conf : DocumentRoot "F:/www" lub DocumentRoot "F:\www" i restarcie servera (oczywiście mam katalog www na partycji F) przeglądarki (po probie np. dostępu do localhost) wyświetlają tylko brak dostępu... : / . Jakiś pomysł? Ps. Podziękowania podam w pierwszym poście... : P. Ten post edytował Fantazyn 25.05.2007, 19:36:38 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 0 Dołączył: 3.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jaki serwer sobie zainstalowałeś
![]() może gdzieś jeszcze trzeba zmienić, co pominąłeś ![]() |
|
|
![]()
|
|
Apache
Już działa -błąd znaleziony.To należało jeszcze zmienić: w httpd.conf # This should be changed to whatever you set DocumentRoot to. # <Directory "F:/www"> Dziekuję KCG za szybką odpowiedź... Dziękuję www0_0 za pełniejsze wytłumacznie działania register_globals ... Dziękuję Tibod za znalezienie tego trywialnego błędu ... Miłego wieczoru : ). Ten post edytował Fantazyn 25.05.2007, 19:57:37 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 07:57 |