![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 1.10.2005 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam serdecznie,
Zawiesiłem się strasznie nad pytaniem, które miałoby posortować mi dane z tabeli... O co chodzi: - mam tabelę m.in. z polami [nazwa] i [cena] - w tabeli przechowuję rekordy z produktami, które tak na prawdę mogą powtórzyć się parokrotnie (różnią się tylko sufiksem z pola nazwa i ceną oczywiście) w praktyce wygląda to mniej więcej tak: [nazwa 1] [cena 10] [nazwa 2] [cena 5] [nazwa 2 szt 10] [cena 70] [nazwa 3] [cena 20] [nazwa 3 szt 10] [cena 150] [nazwa 4] [cena 15] [nazwa 4 szt 10] [cena 100] - moim celem jest posortowanie produktów po cenie, jednak w chwili, gdy jest on dostępny również w większej ilości sztuk, żeby został wyświetlony po tym pierwszym w praktyce miałoby to wyglądać tak: [nazwa 2] [cena 5] [nazwa 2 szt 10] [cena 70] [nazwa 1] [cena 10] [nazwa 4] [cena 15] [nazwa 4 szt 10] [cena 100] [nazwa 3] [cena 20] [nazwa 3 szt 10] [cena 150] Nie mam pojęcia jak się za to zabrać. Bardzo proszę o radę lub treść samego zapytania. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 135 Pomógł: 1 Dołączył: 5.10.2005 Skąd: Opole/Chorzów Ostrzeżenie: (0%)
|
SELECT nazwa, cena FROM tabela ORDER BY nazwa, cena
O to Ci chodziło?? |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 183 Pomógł: 0 Dołączył: 19.05.2007 Ostrzeżenie: (0%)
|
Moim zdaniem skopałeś bazę ...
Powinny być tylko nazwa 1,2,3,4 itp A liczby sztuk już obsługiwać przez PHP i według tego wzorem matematycznym obliczac rabat (chyba 30%) a tabele zamówienia zrobić na zasadzie nazwa | liczba sztuk | konćowa cena | imie | nazwisko | i tak dalej ... Dzięki temu możesz w opisie przedmiotu napisać, że przy zakupie powyżej 10 sztuk rabacik (który skrypt sam uwzględni jeśli klient wpisze w pole ilości sztuk 10) (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) - tak może zamówić 1 - 4 a nawet 999 (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) Ten post edytował barat 24.05.2007, 18:41:26 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 1.10.2005 Ostrzeżenie: (0%)
|
Snipe:
Twoje zapytanie da dokładnie taki wynik, jak podałem w danych wejściowych (a o to mi nie chodzi). Mimo to dziękuję za zainteresowanie. Barat: Bazy niestety sam nie projektowałem, dostałem ją tylko do ogarnięcia. Przeróbki raczej też nie wchodzą w grę, bo musiałbym praktycznie napisać od nowa cały sklep. Wartość rabatu natomiast, dla każdego produktu w ilości 10 sztuk, może być inna. Dla jednego powiedzmy 10%, dla innego 20%. Podobnie rzecz ma się dla różnej ilości danego, wybranego produktu. Przy zakupie 5 sztuk może on wynieść 5%, przy 10 natomiast - 15%. Mógłbym to rozwiązać tworząc nową tabelę z polami [idNazwy] [liczbaSztuk][rabat], ale jak już wspomniałem - wiązałoby się to przebudową całego sklepu czego tak na prawdę chciałbym uniknąć ;/ |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 135 Pomógł: 1 Dołączył: 5.10.2005 Skąd: Opole/Chorzów Ostrzeżenie: (0%)
|
Myślę, że zainteresuje Cię konstrukcja if w mysql'u (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 22.12.2025 - 19:50 |