![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 59 Pomógł: 2 Dołączył: 13.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Chciałbym uzyskać taki efekt jak to ma miejsce w przypadku tego forum czyli na dole pokazuje się kto edytuje dany post bądź kto jest w danej chwili na forum. Możliwe że ten temat był już poruszany na forum, ale jakoś mi się nie udało trafić na niego. Oczywiście za podpowiedzi bądź linki do stron gdzie ta tematyka była poruszana z góry dziękuję. pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 813 Pomógł: 34 Dołączył: 18.03.2007 Skąd: o stamtąd Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zliczasz ile osób jest on-line i sprawdzasz czy któraś z nich nie jest użytkownikiem Twojego serwisu
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 59 Pomógł: 2 Dołączył: 13.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no ok ale jak sprawdzić ile osób jest on-line? na serwerze
jak będę to wiedział to cała reszta jest już pestką Ja myślałem nad takim rozwiązaniem że w tabeli użytkownicy zrobię jedno pole które domyślnie będzie miało wartość 0 i w przypadku jak się ktoś będzie logował to będzie się pojawiała wartość 1 jak sie wyloguje to znowu będzie 0 ale pojawia się wtedy problem gdy ktoś nie kliknie na wyloguj tylko np wpisze w oknie przeglądarki inny adres Wydaje mi się, że na pewno jest jakieś lepsze rozwiązanie. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 076 Pomógł: 62 Dołączył: 6.03.2005 Skąd: Wroc Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zapisuj sobie w bazie informacje o sesji i czasie, kiedy była odświeżana i do kiedy jest ważna (np 5 minut ważności - taki bazodanowy expire time).
Na każdej podstronie wywołujesz funkcję, klasę, która odświeży (update'uje) wpis dla danej sesji na aktualny czas i +5 minut czas. Inna funkcja sprawdza bieżący czas i robi zapytanie do bazy, które sesje (a właściwie ile ich jest) mają czas ostatniego działania mniejszy i czas ważności większą niż czas bieżący i na tej podstawie określasz ilu masz zalogowanych/odwiedzających w danym momencie użytkowników. edit: Trochę namieszałem... Zapisz sobie 3 pola w bazie: nr sesji, czas aktualny dla tej sesji, czas +5 minut dla tej sesji Zliczaj ilość sesji aktualnych. Ten post edytował Darti 24.05.2007, 03:18:52 -------------------- The answer is out there, Neo. It's looking for you. And it will find you, if you want it to.
SERVER_SOFTWARE : Apache/2.2.4 (Win32) PHP/5.2.1 MySQL Client API version : 5.0.27 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 24.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ponizej taka przykladowa klasa sprawdzajaca kto jest online
![]() ![]() ![]() ![]() (nie wiem po co ID sesji w tym kodzie bo bez tego chyba tez dziala ;o zamotalem sie piszac te linijki.. wystarczy poswiecic 30sec nad tym i podopoisywac co trzeba ![]()
Ten post edytował =57= 24.05.2007, 12:50:06 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 16.06.2025 - 23:29 |