![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 38 Pomógł: 0 Dołączył: 18.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam skrypt js, ktory ma za zadanie zapisac string do pliku txt, wykorzystujac plik PHP. Wszystko dziala jak nalezy, ale polskie znaki wygladaja:
zamiast "żćąś"...wiem ze stringi w JS sa w unicodzie, ale co zrobic aby w pliku txt byly zapisywane polskie znaki a nie postaci szesnastkowej(?) dziekuje za pomoc! P.S. chodzi doklladnie aby skrypt tego typu: http://24ways.org/2005/edit-in-place-with-ajax dobrze zapisywal polskie znaki.... Nie dziala ten sposob: http://forum.php.pl/index.php?showtopic=47...mp;#entry260683 ![]() Ten post edytował jjkk 23.05.2007, 18:41:06 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 23.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a czy JS może zapisywać do pliku?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 38 Pomógł: 0 Dołączył: 18.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To pytanie do mnie?
Jwesli tak, to zacytuje fragment mojej wypowiedzi:
Na prawde nie wie nikt, o co chodzi? W sumie widze, ze php.pl roziwazalo jakos ten problem (w nawiasie powinny byc polskie znaki wzapisane w unicodzie(?), moze ktos podpowie jak to zrobic w tym skrpycie ktorm prezentuje w pierwszej wypowiedzi... Ten post edytował jjkk 26.05.2007, 08:44:36 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 169 Pomógł: 1 Dołączył: 16.04.2004 Skąd: z domu Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam podobny problem. Mianowicie pobieram sobie wpis z textarea i wysyłam do funkcji wszystko jest ok dopóki w grę nie wejdą nasze rodzime znaki.
Mianowicie otrzymuję zamiast Ą-Ą zamiast ą-ą zamist Ć-Ć itp itd. Będę wdzięczny za pomoc! Dodam jeszcze, że nie pytałbym na forum, gdyby nie to, że nie mogę obejść tego problemu za pomocą str_replace ponieważ litery Ó i ó są przesyłane jako kwadraciki i nie chcą się "za cholerę" zmienić spowrotem w Óó... Ten post edytował gilbo 3.06.2007, 18:23:47 |
|
|
![]()
|
|
W moim przypadku pomoglo: unescape() ...
pozdrawiam! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 14.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zakoduj se do base64 przed wyslaniem
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 169 Pomógł: 1 Dołączył: 16.04.2004 Skąd: z domu Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@jjkk: mi niestety to nie działa... wydaje mi się, że to w trakcie przesyłania przez ajax znaki się "escapują"...
@superfrajer: nie wydaje mi się to dobrym pomysłem (tym bardziej, że tam chyba nie ma obsługi polskich znaków), myślę, że da się to jakoś szybciej rozwiązać tylko potrzeba większej wiedzy... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 422 Pomógł: 0 Dołączył: 14.12.2005 Skąd: Wałbrzych Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja tam zapisuje wszystko w kodowaniu UTF-8 - pliki php,html,js i hula aż miło
![]() -------------------- Postura wielka i morda wredna, jestem Balon, kozak z osiedla !
bzdury.pl - Królestwo rozrywki |
|
|
![]()
|
|
Ja również stosuję UTF-8 i jednak nie hula tak miło:)
Może jeszcze raz sprecyzuję mój problem. 1. POBIERAM ZAWARTOŚĆ TEXTAREA DO JS. 2. WARTOŚĆ JEST ZA POMOCĄ AJAXA ZAPISYWANA DO MySQL. 3. PODCZAS PRZESYŁANIA ZNAKI ZOSTAJĄ ZMIENIONE TAK JAKBY ZOSTAŁY PODDANE DZIAŁANIU FUNKCJI JS escape(). Proszę o pomoc! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 012 Pomógł: 109 Dołączył: 26.09.2003 Skąd: nexis.pl Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Plik PHP, który generuje odpowiedź do AJAX należy zapisać w UTF-8, a przed pobraniem danych z bazy danych wystarczy zmienić tymczasowo kodowanie:
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 09:57 |