![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 183 Pomógł: 0 Dołączył: 19.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na początku trochę objaśnień.
Piszę sobie swój własny CMS (dostosowany do moich potrzeb i z możliwością rozbudowy). Do wyświetlenia dynamicznych metatagów mam tabelę w MySQL która zawiera 5 kolumn: MOD|link|meta_key/desc/title| MOD to po prostu te rozszerzenia które będą ładowane w body (mod od materiałów statycznych, downloadu, newsów itp) Wartość MOD jest już znana prawie na początku głownego pliku index więc bez problemu go przekaże funkcji wyświetlającej meta, drugi parametr - link - to ostatnia wartość z adresu URL. URL wyglądają tak: http://jakasstrona.pl/index.php?page=jakas...p;content=jakis To adres przykładowy. pierwszy parametr (page) jest i występuje zawsze - niezmienny, pozostałe zależą od MOD'a. Dodatkowo czasem występuje paginacja, wtedy ostatni parametr to p={numerek} .wtedy chce go odrzucić i wziąć wartość poprzedzającą go. Napisałem sobie funkcje. (Korzysta z dwóch dodatkowych parametrów - $page = $_GET['page']; którą znam zawsze, i $rewrite którą też znam zawsze, pobierana jest z bazy z tabeli konfiguracji CMS, informuje czy mają być włączone krótkie url'e czy nie... są w formacie np: http://jakasstrona.pl/jeden-dwa-trzy.html , lub jeden-dwa-p_1 dla paginacji - wszystko działa dobrze i jak trzeba) Napisałem sobie funkcję (komenty po angielsku, zapewne z błędami ale tak jest uniwersalnie) :
Wszystko jest tak jak powinno - otrzymuję to co chce ... ale to kilka linijek kodu jednak jest. I tu nasuwa się pytanie: Jest jakiś prosty sposób na wyciągnięcie ostatniej wartości z $_GET nie znając tak na prawdę wartości które się tam pojawią ? Można zliczyć elementy $_GET , można "wydrukować" tą tablicę (print_r) ... ale czy są jakieś inne ciekawe funkcje, np ta o którą pytam ? ![]() Jeśli nie - cóż - funkcja którą napisałem spisuje się dobrze, ale zawsze miło sie dokształcić ![]() Ten post edytował barat 22.05.2007, 15:23:53 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 03:25 |