![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 662 Pomógł: 45 Dołączył: 26.03.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Piszę teraz stronę, gdzie w rejestracji i edycji profilu użyłem AJAX'a do walidacji formularzy,ale nie wiem czy jest to dobrym pomysłem. Co Wy o tym sądzicie ?
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 698 Pomógł: 3 Dołączył: 28.03.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
JS używa się do wstępniej walidacji - żeby nie wysyłać danych do serwera, jeżeli z góry wiadomo, że są niepoprawne. Po stronie serwera jeszcze raz trzeba je zweryfikować, bo przecież każdy może JS wyłączyć... Podwójna walidacja jest najlepszym pomysłem, bo trochę odciąża serwer, a wciąż jest bezpieczna.
Poza tym, chyba znajdzie się lepszy dział dla tego tematu. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
(...) użyłem AJAX'a do walidacji formularzy (...) AJAX to połącznie dwóch technologii: JavaScript + dowolny język serwer-side (w tym przypadku PHP).Co masz na myśli? Zwalidowałeś za pomocą JS, PHP czy JS i ponowanie w PHP? Podejrzewam oczywiście że jets tak jak mówi ~Moli i ma rację w 100% Walidacja tylko w JS to szkolny błąd, za który powinni karać zapinając w dyby ![]() Przenoszę z Hydeparku na XML/AJAX |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 662 Pomógł: 45 Dołączył: 26.03.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Głównie chodzi mi o to, czy jest to poprawne ? Robie to tak że za pomocą JS, wysyłam dane do pliku php, który je sprawdza i jeśli są poprawne to np. dodaje wpis do bazy. Ale gdy użytkownik ma wyłączone JS, to nie doda wpisu do bazy. Można oczywiście zrobić normalną walidacje w HTML+PHP, ale używając AJAX'a ułatwia się użytkownikowi dodanie wpisu. Co o tym sądzicie i jak rozwiązujecie to ?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 071 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 Skąd: Olsztyn ![]() |
rozwiązujemy to tak że jeśli ma wyłaczony js to zapewnia się możliwość dodania wpisu, zwyczajnie waliduje sie tylko na serwerze. Ogólnie jest taka zasada żeby zapewniać jak największą funkcjonalność nawet z wyłączonym js.
|
|
|
![]()
|
|
Właśnie chcę tak zrobić, ale nie mam pomysłu na to.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 0 Dołączył: 28.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
rozwiązujemy to tak że jeśli ma wyłaczony js to zapewnia się możliwość dodania wpisu, zwyczajnie waliduje sie tylko na serwerze. Ogólnie jest taka zasada żeby zapewniać jak największą funkcjonalność nawet z wyłączonym js. nie zawsze, np. gdy robisz takie rozw. do panelu administracyjnego, to zawsze możesz poprosić o włączenie JS przed wejściem, w innym wypadku do widzenia... jeśli jednak chodzi o interfejs 'gościa', to możliwość dodania wpisu bez JS powinna być zapewniona.. (choć z drugiej strony ok. 5% użytkowników internetu deklaruje wyłączone JS) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 8.01.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Simon Willison napisał prostą klasę walidacyjną która może ci się przydać: http://simonwillison.net/2003/Jun/17/theHolyGrail/
A co do tego JS to nawet jeśli 5% userów ma wyłączone to i tak dobrze jest dać im możliwość dodawania wpisów ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 311 Pomógł: 7 Dołączył: 2.08.2006 Skąd: Bystrzyca Kłodzka/Nysa Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
czy jestem za walidacją formularzy obsługiwane przez AJAX?
tak... bo ostatnio to mi się spodobało.... gostek wpisuje login i hasło, klika na Zaloguj... button wywołuje funkcję sprawdz() (Javascript!) która uruchamia Ajaxa a ten wysyła login i hasło to strony która zawiera już php... wiadomo, php loguje się na mysql i sprawdza czy login i hasło są prawdziwe... jeżeli nie wysyła komunikat przed formularzem logowania i nie zezwala na logowanie... jeżeli jest inaczej to za pomocą javascript następuje przekierowanie... proste... i mnie się to podoba ![]() |
|
|
![]()
|
|
suda, nie potrzebuje żadnych klas do walidacji, ponieważ mam.
nitro18, ja właśnie też. Ale chce zadbać też o te 5%, które nie dodadzą wpisu bez JS. Ale znalazłem fajny pomysł, przy użyciu klasy AdvAJAX, sam pomysł dorwałem z przykładów które stworzył Anakin. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 10:30 |