![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 22.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dobry. Mam w formularzu kilka checkbox'ów i w JS robię coś w zależności od tego czy są zaznaczone. Jest tam kod
Kod if (document.forms["my_form"].elements["ch"][0].checked) ...; else ...; I jak widać każdy checkbox ma taką samą nazwę i ich wartości sprawdzam z tablicy.if (document.forms["my_form"].elements["ch"][1].checked) ...; else ...; ... Ale przez to mam problem z php bo jak mam zaznaczony np. czwarty checkbox to po wysłaniu formularza do skryptu moja tablica $_POST wygląda tak: Kod Array ( [ch] => 4 ) ale jak zaznaczę pierwszy, drugi, trzeci i czwarty checkbox to tablica $_POST wygląda też takKod Array ( [ch] => 4 ) Jest mi niezbędnie potrzebne do JS'a żeby każdy z checkbox'ów miał taki sam atrybut name i dlatego proszę napiszcie co tu zrobić żebym po przesłaniu formularza mógł odczytywać każdego checkbox'a po kolei, czy jest zaznaczony czy nie.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 999 Pomógł: 30 Dołączył: 14.01.2007 Skąd: wiesz ? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak atrybut name masz taki sam we wszystkich checkbox-ach to nic się nie da zrobić bo będzie ci się wartość nadpisywać. Jedyną możliwością jest zmienić im nazwy i poprawić kod JS.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 189 Pomógł: 0 Dołączył: 4.07.2004 Skąd: z neostrady Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie słuchaj kolegi wyżej. Wystarczy, że nadasz im jawnie w HTMLu indeksy i będziesz miał w PHP poprawną tablicę:
Pamiętaj, że checkboxy nie zaznaczone nie będą przesyłane. -------------------- pozdrawiam, Adam Kubiczek
kubiczek.eu |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.07.2025 - 01:25 |