![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 109 Pomógł: 0 Dołączył: 2.06.2005 Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Witam
Wiem że było poruszane już wielokrotnie na forum, męczyłem się cały dzień z tymi ustawieniami i nadal nie działa mi prawidłowo - gupieję już całkowicie przy tym; Mam strone - po przeniesieniu na nowy serwer posypały się czcionki; Próbowałem już różnych kodowań i albo mam polskie znaczki w treściach z bazy a nie mam na stronie /text np zmiennych/ albo odwrotnie - najbardziej optymalne rozwiązanie jakie udało mi sie uzyskać to takie: gżegżółką ustawiłem kodowanie dla bazy iso-8859-2 - na PHPMyadminie ustawienia dałem takie: System porównań dla połączenia MySQL: latin2_general_ci Metoda porównywania napisów: latin2_general_ci na stałe ustawione było: System kodowania znaków dla MySQL: UTF-8 Unicode (utf8) wciągnołem bazę i ustawiłem przy tym latin2 - na podglądzie mam polskie znaczki, teraz w php łączę się tak:
w nagłówku ustawiłem :
i w zasadzie mam polskie znaczki zarówno w treści strony jak i w textach wyciąganych z bazy /poza dużą literką Ź/ Czy ktoś może mi pomóc ? czy istnieje możliwość ustawienia tego tak bym baze miał kodowaną w utf8 ? i miał na stronie polskie znaczki /wszystkie/ zarówno przy treściach na stronie jak i przy wyciąganiu z bazy danych? Proszę o pomoc - możecie mi wleic fragment kodu ? wraz z opisem co ja mam ustawić w phpmyadminie zeby dobrze było ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 174 Pomógł: 0 Dołączył: 27.03.2007 Skąd: Osiek almost City ;-D Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Korzystaj z UTF-8, a nie ISO-8859-2 czy CP-1250
![]() Zalecana lekturka: http://blog.mathew-coder.info/index.php?p=...;more=1&c=1 + komentarze pod wpisem ;-) -------------------- "Hmmm, na wakacje trzeba będzie zacząć zarabiać, co nie? ;-] GTA IV się coraz bardziej zbliża... ;-]"
To się nazywa częsty update sygnaturki. ;-) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 02:31 |