![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 73 Pomógł: 2 Dołączył: 1.10.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A wiec mam dwa problemy ... a mianowicie ...
Jak zastosowac to zapytanie w php do bazy zeby mi stworzyl odpowiedni nowy rekord ... oto zapytanie ktore sklecil;em -> tylko nie wiem jak je zastosowac ;( [sql:1:b253096c35]INSERT INTO users (nick, imie, nazwisko, mail, strona, nazwa, opis) VALUES ('mojnick', 'mojeimie', 'mojenazwisko', 'ja@ja.pl', 'www.mojastrona.pl', 'moja nazwa', 'moj opis'[/sql:1:b253096c35] ------------------------------------- Co do drugiego problemu to jak wyswietlic z bazy odpowiednia tresc ale nie cale rekordy tak jak to jest na zapytaniu nizej tylko odpowiednią kolumnę z odpowiedniego rekordu ... [sql:1:b253096c35]SELECT * FROM users[/sql:1:b253096c35] a ja niechce wszystkich rekordow z users tylko chce odpowiednia kolumne z odpowiedniego jednego rekordu ... -------------------------------------- Jeżeli wiecie jak z tym poradzic baaardzo prosze o napisanie mi tego ![]() Piszcie w systemie problem 1 , problem 2 zebym nie mial pomieszanego ![]() Z góry thxx :!: |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zmień temat na adekwatny do treści, albo post zostanie zamkniety i skasowany.
Każdy kto tu pisze ma problem - nie tylko Ty. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 73 Pomógł: 2 Dołączył: 1.10.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
temat zmieniony ...... wie ktos jak z tym poradzic ?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Temat przeniesiony na Bazy Danych.
BTW: stosuj BB Code SQL do kolorwania SQL. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Przerobione ... jednak dalej oczekuje odpowiedzi na problemy ...[/manual]
|
|
|
![]()
|
|
Hjmmm, z 1. to ja nie widze problemu
![]() [php:1:2f350896f4]<?php $sql="INSERT INTO users (nick, imie, nazwisko, mail, strona, nazwa, opis) VALUES ('mojnick', 'mojeimie', 'mojenazwisko', 'ja@ja.pl', 'www.mojastrona.pl', 'moja nazwa', 'moj opis'"; mysql_query($sql) or die(mysql_error()); ?>[/php:1:2f350896f4] -------------------- |
|
|
![]()
|
|
[php:1:d9980f3fa7]<?php
/* Łączenie i wybranie bazy */ $baza = mysql_connect("localhost", "root", "") or die ("Nie można się połączyć"); print ("Połączenie nawiązane"); mysql_select_db ("konkurs") or die ("Nie mozna wybrać bazy danych"); $sql="INSERT INTO users (nick, imie, nazwisko, mail, strona, nazwa, opis) VALUES ('mojnick', 'mojeimie', 'mojenazwisko', 'ja@ja.pl', 'www.mojastrona.pl', 'moja nazwa', 'moj opis'"; mysql_query($sql) or die(mysql_error(); /* Rozłączanie */ mysql_close($baza); ?>[/php:1:d9980f3fa7] Hmmm co tu jest zle :?: Otwieram ta strone na ktorej jest ten kod ale tych danych tam zawartych nie dodaje do bazy ;( |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 215 Pomógł: 0 Dołączył: 28.10.2003 Skąd: - Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
dodalem ten nawias i dalej nic ... probowalem tesh dodawac ' ' pomiedzy np. imie , nazwisko ale to tesh nic nie pomaga ... co tu moze jeszcze byc zle. ..
a zmienne $sql i $baza sa dobrze rozmieszczone ![]() Hmmmm co tu moze byc zle ... a moze ktos ma odpowiedz na moje 2 pytanie ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 215 Pomógł: 0 Dołączył: 28.10.2003 Skąd: - Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak wyglada Twoja tabela (szczegóły)?
|
|
|
![]()
|
|
a wiec jest w bazie konkurs jest tabela users ... zawiera ona 7 kolumn takich jak ... nick , imie , nazwisko , mail , strona , nazwa , opis .
Chce aby scrypt dodal mi do niej kolejne rekordy ... jakie tam beda wpisane ... narazie dalem tylko prezykladowe dane zeby sprobowac czy dziala (no ale nie dziala) a potem dam aby te dane byly zapisywane z formularza ... |
|
|
![]()
|
|
Jakieś błędy?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Poprostu się wyświetla cała biała strona ... nawet nie pokazuje ze polaczylo z baza ;(
|
|
|
![]()
|
|
[php:1:eb4021a082]<?php
$sql = "INSERT INTO users VALUES ('mojnick', 'mojeimie', 'mojenazwisko', 'ja@ja.pl', 'www.mojastrona.pl', 'moja nazwa', 'moj opis' );"; mysql_query($sql); ?>[/php:1:eb4021a082] zalatwione powyzszy kod pomogl ... mozna zamknac bo tego druiego jush niepotrzebuje ... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 13:49 |