![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 508 Pomógł: 75 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam pytanie. Czy mozna jakos inaczej pobrac typ mime pliku, ktory znajduje sie na moim serwerze, niz wykorzystanie mime_content_type() i finfo_file()? Bo na linuxpl.com zadna z tych funkcji nie jest obslugiwana i mam dylemat ;p Nigdzie niestety nie pisze o innych rozwiazaniach ![]() Pozdrawiam, Franki Ten post edytował franki01 18.05.2007, 19:57:25 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 793 Pomógł: 32 Dołączył: 23.11.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dla obrazków:
getimagesize() -> image_type_to_mime_type, a jak nie... no cóż kiedyś się tym chciałem pobawić, musisz mieć plik "magic.mime" który zawiera sygnatury plików, a potem go zinterpretować i porównać z posiadanym. Ja mam spreparowany plik, bo jakoś nie znalazłem standardu i się niektóre wiersze wywalały... jak chcesz kod interpretujący i szukający od razu typu to mogę wrzucić, ale to jest stare i syfiaste (ale działa w miarę dobrze). Nie wrzucam, bo wstydzę się kodu a ma do tego prawie 90lini bez komentarzy (prawie). -------------------- Algorytmy w PHP, czy ktoś o tym słyszał?
Dlaczego tak mało kobiet programuje? ponieważ nie zajmują się głupotami. |
|
|
![]()
|
|
![]() Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 071 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 Skąd: Olsztyn ![]() |
właśnie ja też szukałem i niestety wbudowanego w php nie ma innego odpowiednika, ale zawsze są zew. klasy
![]() np http://www.phpclasses.org/browse/file/2743.html http://www.phpclasses.org/browse/package/3051.html |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 793 Pomógł: 32 Dołączył: 23.11.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@kwiateusz tylko że mój skrypt operuje na prawdziwym rozpoznawaniu mime, tzn na podstawie sygnatury, która zawsze jest w pliku danego typu. Możesz dać plik o nazwie 'aaa' do skryptu a on powie jaki jest rzeczywisty typ.
A oba skrypty co podałeś bazują na rozszerzeniach, może wystarczy, a może nie. Polecenia wbudowane w język bazują na sygnaturach, więc chyba jednak takie jest pewniejsze. (ta kwestia była poruszana przy weryfikacji plików z upload, bo mime ten który dostajemy to jest z 'przeglądarki' więc może być podszyty, tak jak rozszerzenie) EDIT lit. Ten post edytował Sedziwoj 18.05.2007, 22:36:00 -------------------- Algorytmy w PHP, czy ktoś o tym słyszał?
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 508 Pomógł: 75 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wlasnie o to chodzi zeby mime nie bylo oparte o rozszerzenie pliku. Bo mam takie cos: file.php?id=## (## to liczba) i chodzi mi zeby pobrac typ mime tego pliku. Niekoniecznie musi to byc obrazek, wiec image_type_to_mime_type odrzucilem juz na poczatku, a inne funkcje nie dzialaja na serwerze. Jedyne chyba co pozostaje zrobic to poprosic administratorow o wlaczenie finfo_* (jezeli potrzebne jest zainstalowanie nowego modulu)
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Albo czytanie i użycie słowa proszę ;P
i plik: magic.mime można używać innych, ale że skrypt nie obsługuje błędów, to trzeba najczęściej poprawić... Dostajesz tylko sam mime typ, ale z tych skryptów co były wcześniej da się wyciągnąć z mime na rozszerzenie (albo można bezpośrednio z katalogu apache 'config') A przypomniało mi się, jest kłopot z plikami exela czy word'a, bo niby mają określoną sygnaturę, ale wiecie jak się Microsoft trzyma standardów (nawet swoich), więc tych plików może (a raczej prawie na pewno) nie rozpoznawać :| -------------------- Algorytmy w PHP, czy ktoś o tym słyszał?
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 06:29 |