![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 422 Pomógł: 0 Dołączył: 14.12.2005 Skąd: Wałbrzych Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niedawno pisałem z prosba o pomoc w ustaleniu logiki tworzenia zapytania na konkretnym przykładzie.
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=68582&hl= Na takiej zasadzie jaką wymyśliłem sobie tam stworzyłem tą wyszukiwarkę. Zawiera ona 7 pól. Docelowo będzie około 20. Teraz problem jest taki, tak jak pisałem w tamtym temacie, że zapytanie to będzie bardzo wolne. Jednak okazało się, że jest jeszcze gorzej. To zapytanie mi wiesza serwer lokalny.. Można się domyślić że dlatego że porównuje dane z 15 kopii tabel... Zapytanie wygląda tak..
Trochę za dużo jak na głupią szukajke, nie ? ![]() Czy ktoś jest w stanie naprowadzić mnie na sposób zoptymalizowania tego zapytania ? To dla mnie bardzo ważne - aktualny projekt... Pozdrawiam, Balon ! Ten post edytował Balon 18.05.2007, 19:02:10 -------------------- Postura wielka i morda wredna, jestem Balon, kozak z osiedla !
bzdury.pl - Królestwo rozrywki |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 793 Pomógł: 32 Dołączył: 23.11.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pytanie, dlaczego cechy trzymasz w osobnych tabelach?
-------------------- Algorytmy w PHP, czy ktoś o tym słyszał?
Dlaczego tak mało kobiet programuje? ponieważ nie zajmują się głupotami. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 422 Pomógł: 0 Dołączył: 14.12.2005 Skąd: Wałbrzych Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cechy trzymam osobno tak żeby można je było szybko łatwo edytować i dodawać. Poza tym są 4 różne podstrony o zróżnicowanych cechach. Starałem się zrobić wszystko tak aby można było łatwo poszerzać stronę o nowe podstrony, cechy itd.
-------------------- Postura wielka i morda wredna, jestem Balon, kozak z osiedla !
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 793 Pomógł: 32 Dołączył: 23.11.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
I co będziesz wszędzie tworzył tabeli a potem złączał 200 takich samych?
Tak mi się nasunął przykład, to jakby tworzenie tabeli z informacją o pracowniku dla każdego z działów firmy... Pytanie ile masz danych w tych tabelkach, że wywala serwer? -------------------- Algorytmy w PHP, czy ktoś o tym słyszał?
|
|
![]()
|
|
cechy : 19 rekordów
details : 36 rekordów items : 8 rekordów Wiem, że to głupie z tym zapytaniem do wyszukiwania.. Dlatego pytam czy jest jakaś alternatywa. -------------------- Postura wielka i morda wredna, jestem Balon, kozak z osiedla !
|
|
![]()
|
|
Skoro robisz LIKE to po co się męczysz?
A przy zagadnieniu indexowani, czy ogólnie wyszukiwania informacji, nie pomogę, bo sam się tym nie interesowałem i nie mam wiedzy którą mógł bym się dzielić. -------------------- Algorytmy w PHP, czy ktoś o tym słyszał?
|
|
![]()
|
|
Skoro robisz LIKE to po co się męczysz? Nie rozumiem... ![]() Myślę sobie, że osobno będę pobierał te detale + cechy zapytanie po zapytaniu i będę to cache'ował. I po sprawie będzie ![]() EDIT: Jednak nie, bo co mi to da... I tak żeby szukać to wszystko to będę musiał łączyć tabele.. -------------------- Postura wielka i morda wredna, jestem Balon, kozak z osiedla !
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.07.2025 - 12:43 |