![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 7.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Mam takie skrytpy:
1. nowa_ksiazka.php
2.wstaw_ksiazke.php
Już sam nie wiem co mam zrobic zeby to dzialalo bo teraz zwraca mi ok 120 wynikow (tyle mam ksiazek w bazie) ze dodano ksiazke, nastepne ok 120 wynikow jest ze ta ksiazka i autor juz istnieja...pomozcie bo nie daje rady z tym... |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 076 Pomógł: 62 Dołączył: 6.03.2005 Skąd: Wroc Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skoro w 28 wierszu i tak to sprawdzasz, pozwól zatroszczyć się o to bazie danych:
Dzięki temu dowiesz się czy w bazie istnieje taki wpis (mysql_num_rows) i na podstawie tego możesz (lub nie) dodać go do bazy. -------------------- The answer is out there, Neo. It's looking for you. And it will find you, if you want it to.
SERVER_SOFTWARE : Apache/2.2.4 (Win32) PHP/5.2.1 MySQL Client API version : 5.0.27 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 7.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przerobiłem to tak:
teraz gdy uruchamiam skrypt, ktory dodaje tytul i autora ktory juz istnieje to za pierwszym razem wyrzuca mi ze nie znaleziono i dodaje do bazy, gdy drugi raz uruchamiam ten skrypt wyswietla, że: Ilość znalezionych pozycji: 1 Tytuł książki: ABC internetu już istnieje w bazie Autor książki: Danuta Mendrala już istnieje w bazie Notice: Undefined variable: sql in c:\usr\apache\httpd\html\wstaw_ksiazke.php on line 38 Zapytanie by�o puste Za drugim razem nie dodaje juz ksiazki do bazy ale nadal nie dziala to tak jakbym chcial... Wiem już o co chodzi ![]() ABC internetu nie napisala Danuta Mendrala tylko Krzysztof Pikoń, dlatego za pierwszym razem wyrzuciło mi, że nie znalazło książki i dodało do bazy, za drugim razem ABC internetu jest przypisane do Danuty Mendrali więc jest ok i wyswietla ze ksiazka istnieje ![]() dzieki wielkie Darti chyba wlasnie o to chodzilo pozdro Jednak nie do końca jest dobrze bo dodaje mi na końcu bazy autora, który już istnieje...Nie dałoby się zrobić tak, aby pobierało autorID i ewentualnie dopisywało nowy tytuł do autora, który już istnieje?? Ten post edytował yasiu_kam 18.05.2007, 15:01:58 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 076 Pomógł: 62 Dołączył: 6.03.2005 Skąd: Wroc Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W takim przypadku dobrze byłoby w pierwszym pliku już zadziałać i zrobić oddzielnie przycisk "Dodaj autora" i wybierać go później np z listy rozwijanej (zamiast przez pole input text). Dzięki temu od razu dowiesz się, jakie ID ma autor w bazie i unikniesz dublowania autorów.
-------------------- The answer is out there, Neo. It's looking for you. And it will find you, if you want it to.
SERVER_SOFTWARE : Apache/2.2.4 (Win32) PHP/5.2.1 MySQL Client API version : 5.0.27 |
|
|
![]()
|
|
Nie tylko z autorem jest problem bo to samo jest z tytułami książek, nie wiem czy to dobry pomysł ze zrobieniem rozwijanej listy autorów lub tytułów bo jest ich po ok 120 pozycji. Nie da sie jakoś inaczej tego zrobić??
|
|
|
![]()
|
|
Zaprzęgnij w takim razie do pracy AJAXa (coś na kształt autocomplete).
Chodzi tutaj o uniknięcie sytuacji, w której błąd w postaci dodatkowej spacji w nazwie autora spowoduje ponowne jego dodanie. Dzięki AJAXowi można również w dynamiczny sposób (bez przeładowywania strony) zobaczyć, jakie książki tego autora już w bazie są. -------------------- The answer is out there, Neo. It's looking for you. And it will find you, if you want it to.
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 07:52 |