![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 93 Pomógł: 0 Dołączył: 7.09.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Pobieram sobie dane za pomocą cURL'a ze strony, która ma ustawione kodowanie znaków na windows-1250. W bazie mam ustawione wszystko na latin2( do tej bazy zapisuję pobrane dane ). No i jak pobieram z bazy to na stronie mam krzaczki ( kodowanie iso-8859-2 ). Dałem zapytanie tuż po połączeniu z bazą: Kod:
ale to niewiele pomogło. Czy można coś na to poradzić? Czy jestem zmuszony zmienić kodowanie na swojej stronie i w bazie danych? pzdr. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 656 Pomógł: 3 Dołączył: 26.10.2005 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie kodowania do końca nie musisz zmieniać
![]() możesz po prostu zamień krzaczki na normalne literki poprzez funkcje str_replace -------------------- zmoderowano - waga i rozmiar
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 407 Pomógł: 1 Dołączył: 4.03.2003 Skąd: warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 93 Pomógł: 0 Dołączył: 7.09.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sytuacja się nieco zmieniła. Teraz mam wszędzie UTF-8 w bazie danych( utf8_polish_ci ). Pobieram ze strony, która ma kodowanie windows-1250 i po pobraniu konwertuję od razu:
W komentarzu inny sposób, który nie działał. Zamiast CP1250 dawałem też windows-1250 z tym samym efektem niestety. Jakieś pomysły? @misiek: a masz taką 'bazę' krzaczków, żebym wiedział co na co podmienić ? Daję cały kod: To jest plik, który pobiera dane. Poniżej wyświetlanie: Efekt jest taki, że nadal mam krzaki. Próbowałem konwertować przed zapisem do bazy co byłoby dla mnie korzystniejsze, jednak efekt był taki sami. Próbowałem iconv, mbstring oraz zmiany takiej jak jest aktualnie w kodzie. NIC nie pomogło pzdr. Teraz jak korzystam z iconv to raz działa a raz nie ... Jakieś pomysły gdzie mogę robić błąd ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 22.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pokaż kod z iconv, który raz działa a raz nie
|
|
|
![]()
|
|
Ten działa poprawnie. A ten już nie. Wg mnie to robię konwersję w ten sam sposób, Jednak w jednym przypadku to działą a w drugim nie... W niedziałającym przypadku brakowało SET CHARSET utf8 ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 18:41 |