![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 138 Pomógł: 3 Dołączył: 21.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pozdrawiam.
Mam taki problem, a mianowicie napisałem kiedyś pare skryptów w PHP4, chciałbym je teraz odpalić pod PHP5, ale niestety wyskakują same błędy. Zainstalowałem sobie starego PHP 5.1.0.R.C. i tam się odpaliły bez problemu, natomiast w 5.1.2 już się nie chcą dla przykładu wziołem Nusoap odpaliłem a tam Fatal error: Cannot redeclare class soapclient in /home/lordstyx/public_html/soap/lib/nusoap.php on line 7240 sprawdziłem skrypt a w tej linijce tylko zamykający nawias klamrowy. W PHP 5.1.0R.C działa doskonale. Porównają dwa pliki php.ini z obydwu wersji ale nic nie znalazłem ciekawego. Od czego to zależy? Jak to skonfigurować? -------------------- "Istotne problemy naszego życia nie mogą być rozwiązane na tym samym poziomie myślenia, na jakim byliśmy kiedy je tworzyliśmy". A.Einstein
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Klasa SoapClient w PHP jest klasą predefiniowaną i nie możesz zmienic jej definicji.
Najwidoczniej pojawiła się w PHP 5.1.2 (choć dałbym sobie rękę uciąć że była od 5.0.0). Nie odpalisz tego na nowszych wersjach, bo bedziesz miał konflikt z nazwami klas (no chyba że zamienisz nazwy klas). Najrozsądniejszym wyjściem jest wywalenie nuSOAP bo to staroć. PHP od dawna wspiera natywnie SOAP'a. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 138 Pomógł: 3 Dołączył: 21.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rzeczywiście po zmianie nazwy klasy soapserver na jakąś inną wszystko ruszyło, no i też nie miałem wkompilowanego soap-a w 5.1.0r.c. dlatego tam działało. Ale w takim raziem mam pytanie czy nusoap nie jest prostszy w uzyciu niz ten soap z php-a tam ta cala zabawa z xml-ami...
-------------------- "Istotne problemy naszego życia nie mogą być rozwiązane na tym samym poziomie myślenia, na jakim byliśmy kiedy je tworzyliśmy". A.Einstein
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Natywna obsługa SOAP jest na pewno szybsza niż zewnętrzna biblioteka.
Poza tym nuSOAP jest biblioteką starą i może być różnie ze wsparciem, jeśli chodzi o natywne klasy wsparcie i komatybilność masz zapewnioną bo są częścią języka. A co do XML'a w SOAPie to nie jest to trudne jak już się nauczysz ![]() I zawsze będziesz umiał coś więcej. Ja polecam prawie zawsze to co nowsze ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 19:12 |