![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 132 Pomógł: 0 Dołączył: 24.09.2003 Skąd: Giżycko / Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Chciałem zapytać o Wasze zdanie na temat wykorzystania jednego z wielu dostępnych systemów szablonów w opensource'owym projekcie CMS. Grupą docelową skryptu jest w dużej większości młodzież (jest to CMS dla stron klanów różnych gier), szablony będą zatem dość często modyfikowane. Chodzi mi głównie o spadek wydajności przy wykorzystaniu systemu szablonów (nawet korzystając z prekompilowanych szablonów, gdyż same klasy zwykle są dość duże). Czy warto osadzić szablony z przemieszanym kodem HTML i PHP ryzykując, że niedoświadczeni użytkownicy będą widywać błędy składni spowodowane np. brakiem przecinka na końcu linii? Dzięki za wszelkie opinie. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 85 Pomógł: 0 Dołączył: 10.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mozesz korzystać z systemu, i cache'owac go w jakiś sposob... prywatnie jestem w 100% za oddzieleniem formy od treści
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 132 Pomógł: 0 Dołączył: 24.09.2003 Skąd: Giżycko / Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mówię o bardzo podobnych konstrukcjach, typu:
Kod Użytkownik: {$User->nick} vs Kod Użytkownik: <?php echo $User->nick; ?>
Ten post edytował Denver 17.05.2007, 09:34:51 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
(...) niedoświadczeni użytkownicy będą widywać błędy składni spowodowane np. brakiem przecinka na końcu linii? Błędy składni widoczne dla użytkowników jest dowodem tylko i wyłącznie błędu programisty. I to on jest kiepski bądź niedoświadczony.Jeśli chodzi o szablony to możesz skorzystać z szablonów w PHP. Czyli składnia taka jak pokazałeś w drugim przykładzie. Nic nie stoi przecież na przeszkodzie aby oddzielić logikę od wizualizacji (co jest jak najbardziej poprawna a także oczekiwane) za pomocą tego typu mechanizmów. Takie szablony są zresztą wykorzystywane na przykład w Symfony (a także w innych frameworkach). Porównując oba podane przez Ciebie przykłady drugi jest zdecydowanie lepszy. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wg mnie oczywiście pierwszy przykład jest lepszy... po co mam ciągle pisać <?php i ?>. Niewygodne, a przy dużym zagnieżdżeniu nieczytelne stąd moja decyzja by używać pierwszej wersji.
Ten post edytował sf 17.05.2007, 08:27:15 -------------------- Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 23.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Odpowiednio cache'owane smarty napewno by specjalnie niczego nie spowolnilo a milo miec oddzielona tresc od czesci logicznej.
|
|
|
![]()
|
|
Mówiąc o spowolnieniu, mam na myśli za każdym razem ładowaną klasę z całym systemem szablonów. Piszą aplikację z dużym naciskiem na OOP (gdzie np. przy liście zarejestrowanych użytkowników każdy wyświetlany wiersz tabeli to oddzielny obiekt klasy User), kolejne, duże objętościowo klasy to dość spory problem.
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.07.2025 - 01:07 |