![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 76 Pomógł: 0 Dołączył: 19.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam takie 2 skrypty:
I wyskakuje taki blad: Cytat Warning: main(spr1.php?b=1): failed to open stream: No such file or directory in /home/www/pfi.awardspace.com/spr.php on line 12 Warning: main(): Failed opening 'spr1.php?b=1' for inclusion (include_path='.:/usr/local/php4/share/pear') in /home/www/pfi.awardspace.com/spr.php on line 12 Co jest nie tak, czy to wina serwera, prosze o pomoc? |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
A nie przyszło Ci do głowy że probujesz includować plik o nazwie spr1 i rozszerzeniu php?b=$a?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 0 Dołączył: 19.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
oczywiście, że nie, bo zainkluduje się plik o nazwie spr1.php?b=1, który nie istnieje ( jak wynika z komunikatu )
-------------------- // ...
Co nieco o mnie ;) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 76 Pomógł: 0 Dołączył: 19.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to w jaki sposob to zrobic, czy jest to niemozliwe zeby przeslac metoda get?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 675 Pomógł: 15 Dołączył: 7.11.2004 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy masz plik spr1.php?b=1 (o takiej nazwie) w katalogu? Pewnie nie...
@brekmar w ogóle nie napisałeś, co chcesz zrobić (domyślam się, że dołączyć plik; ale jak chcesz podac jego nazwę?? Opisz problem (komunikaty błędów już znamy ![]() -------------------- Kto pyta, nie błądzi...
Kto zbłądził, ten pyta... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 0 Dołączył: 19.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat to w jaki sposob to zrobic po prostu includuj plik spr1.php, a w samym pliku spr1.php normalnie pobieraj dane z $_GET i $_POST, np.:
-------------------- // ...
Co nieco o mnie ;) |
|
|
![]()
|
|
Co mam pobierac, przeciez w pierwszym skrypcie spr.php sa zmienne ktore chce przeslac, musi mi sie otworzyc strona spr1.php?b=1, inaczej te skrypty sensu nie maja
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 033 Pomógł: 125 Dołączył: 17.09.2005 Skąd: Żywiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli chcesz przekierować użytkownika na inny adres, to użyj funkcji header" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
Ale najlepiej będzie, jak opiszesz nam tu słownie co chcesz osiągnąć, bo coś mi mówi, że masz pewien pomysł, ale trochę źle kombinujesz z jego rozwiązaniem. -------------------- "Sumienie mam czyste, bo nieużywane."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 24.04.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A co to jest ten drugi kod?
gdzie zaimplementowales zmienna &b? Ja jej nigdzie nie widze, a poza tym to po co to? Rozumiem, ze chcesz sprawdzic co jest w zmiennej $a? to sprobuj: -------------------- to tylko ja jaskooo :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 076 Pomógł: 62 Dołączył: 6.03.2005 Skąd: Wroc Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
plik pierwszy:
Plik drugi(spr1.php):
-------------------- The answer is out there, Neo. It's looking for you. And it will find you, if you want it to.
SERVER_SOFTWARE : Apache/2.2.4 (Win32) PHP/5.2.1 MySQL Client API version : 5.0.27 |
|
|
![]()
|
|
Zrobilem to juz Javascriptem,
i teraz drugi plik do ktorego przysalam zmienna czyli spr1.php (pisaliscie ze nie rozumiecie co to jest ?b=1 i dlaczego echo'$b', troszke mnie to dziwi, przeciez to jest najprostrze w swiecie przekazywanie informacji metoda GET, to co znajduje sie po ? czyli b=1 to w 2 pliku otrzymuje jako $b='1', na tym cala filozofia, moze ja to zle wytlumaczylem, bo nie wierze ze tego sposobu przesylania danych nie znacie).
A chodzilo mi o to zeby przeslac te zmienne przy pomocy include, jednak sami slusznie zauwazyliscie ze on nie otworzy mi pliku spr1.php ze zmiennymi tylko szuka pliku o rozszerzeniu php?b=1, juz to zrobilem javascriptem i dziala tak jak chce, include nie potrzebne. Zeby dokladnie wyjasnic na czym to polegac ma i juz rozwiac wszystkie watpliwosci podaje adres tutaj, a jest mi to potrzebne do logowania gdyz caly skrypt logujacy wraz ze tak powiem kontem uzytkownika zajmuje ho ho kilobajtow z czego polowa to sprawdzanioe poprawnosci, wyswietlanie formularzy do ponownej proby itd itp, takie odeslanie eliminuje problem wielkosci ;] |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 033 Pomógł: 125 Dołączył: 17.09.2005 Skąd: Żywiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po pierwsze, jeśli używasz register_globals = On, to się nie dziw, że nie wiemy co to jest $a, $b i $kod i skąd się te zmienne wzięły ;]
Po drugie zmienne z tablicy $_GET są dostępne w całym skrypcie, także w tych includowanych plikach, więc możesz po prostu zrobić tak: plik1.php
plik2.php
Kliknięcie na link http://serv.com/plik1.php?b=cokolwiek spowoduje wyświetlenie: Cytat Plik: plik1.php $_GET['b']: cokolwiek Plik: plik2.php $_GET['b']: cokolwiek Jeśli jesteś przyzwyczajony do register_globals, to wszystkie $_GET['b'] zamień na $b -------------------- "Sumienie mam czyste, bo nieużywane."
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 29.06.2025 - 07:01 |