![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 15.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam zapewne banalny problem. A mianowice prosty formularz:
KOD
Mam odpowiednią tabele w bazie danych MySQL która bedzie zapisywać wybór usera a następnie przed jego wyświetleniem ustawiać odpowiednią opcję na pierwszym miejscu z tej rozwijalnej listy (standartowo pierwsza na liście jest Pierwsza opcja). Nie chodzi mi o gotowy kod, tylko o wskazówkę bo kompletnie nie wiem jak obsługuje się te atrybuty (select, option) w PHP bo nigdy z nich nie korzystałem, ale teraz nadszedł odopwiedni moment Proszę o pomoc! PS. Naprawdę wysarczy mi malutki kodzik jak się manipuluje select i option w PHP. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 92 Pomógł: 4 Dołączył: 12.09.2006 Skąd: 127.0.0.1 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
po pierwsze taki kod niemoże działać :
Jeśli by coś należy użyć funkcji echo ![]() Poprawny kod( od razu z wyświetlaniem ):
O co chodzi w tym kodzie: Najpierw instrukcją warunkową sprawdzamy czy istnieje zmienna $nazwa jeżeli jest to wyświetlamy jej zawartość zaś jeżeli nie to wyświetlamy formularz aby użytkownik podał wartość dla tej zmiennej. W samym wyborze jest nowość ( co niebyło w twoim kodzie ) a mianowicie method="post" po dodaniu tego dane są wysyłane metodą post jakie zalety i wady ma to poszukasz sobie w kursie html do którego link dostaniesz na samym końcu tego postu. Pamiętaj że dobrym zwyczajem jest zakańczanie wszytskiego np Ty napisałeś:
A powinno być: Oczywiście te 3 kropki oznaczają że coś przed lub po tym urywku było Przydatne linki Manual PHP( najlepszy kurs php tyle że w większości po ang ): http://www.php.pl/ Kurs PHP ( według mnie najlepszy zaraz po manualu ) w J.Pol: http://www.leon.w-wa.pl/texts/kurs/index.php Kurs HTML ( Bez tego ani rusz ): http://www.kurshtml.boo.pl/ Pozdr MiFlo PS Może być jakiś błąd bo nie sprawdzałem tego ( no może bardziej niedopatrzenie niż błąd ) Ten post edytował MiFlo 15.05.2007, 17:53:53 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 159 Pomógł: 1 Dołączył: 31.08.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
swoją drogą nie zapomnij o zmianie parametru value o elemencie option
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 15.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ehh sorki za błędy ale mnie nie rozumiecie. Nie jestem takim laikiem na jakiego wyszedłem w tym błędnym poście. Ja wiem jak odbierać dnae z formularzy. Chodzi mi o dynamiczne zmienianie kolejności wyświetlania listy
![]() - opcja I - opcja II - opcja III To w okienku select jest widoczna bez rozwijania opcja I i teraz jak użytkownik wybierze inną opcję (II lub III) i naciśnie submit to jego ybór jest zapisywany w bazie i wyświetlany, ale nie tylko! Przy następnej wizycie dane są odczytywane z bazy (dokładnie jego wybór) i ta widoczna bez rozwijania "ruletka" to ma być ta którą uprzednio wybrał. O to mi chodzi. Jak takie coś zrealizować? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 92 Pomógł: 4 Dołączył: 12.09.2006 Skąd: 127.0.0.1 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Banał
![]() User się loguje i w tablicy nazwy = array('Opcja I','Opcja II','Opcja III'); Wykonujemy zapytanie aby pokazało nam numer jego wyboru np 3 i taki oto skrypt
No i to by było na tyle o ile to działa napisałem to tak na szybkiego tu możliwe ze czegoś zapomniałem Pozdr MiFlo |
|
|
![]()
|
|
Warunek pętli while jest niedobry w moim przypadku ponieważ wykonuje się jeden raz, dlatego że ja mam tylko jeden wiersz z infem o wyborze i go updatatuje ciągle... na jaki warunek zmienić żeby było poprawnie?
Ok spoko już mam ^^ Ten post edytował klyymek 19.05.2007, 10:59:23 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 60 Pomógł: 0 Dołączył: 26.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie chce zakładać nowego wątku, a przy okazji przepraszam autora, że się wtrącam w jego
![]() Chciałbym aby w formularzu 1 pole było polem wyboru (lista rozwijana). Działanie tego pola: m sprawdzic dla każdego wiersza pole np. test wartość równa jest 1 jeżeli tak wyświetl wartość pola test2 w liście rozwiajnej. TEraz jeżeli już wybierzemy coś z tej listy to niektóre pola formularza zostaną automatologicznie;] wypełnione na podstawie pozostałych danych z wiersza w którym występuje wartość z listy. mam nadzieje, że wyraziłęm to dość jasno ;] |
|
|
![]()
|
|
Nie mam pojęcia dlaczego ten kod nie działa teraz na checkboxach:
Chodzi mi o taki sam efekt jak wyżej. Skrypt zachowuje wybór usera i zaznacza lub nie checkbox. Ten post edytował klyymek 19.05.2007, 21:46:39 |
|
|
![]()
|
|
Update działa ? tzn czy aktualizuje dane. wpisz też
przed :
|
|
|
![]()
|
|
Sprawdzałem już wszystko. Wychodzi na to że te rozwiązanie jest niepoprawne... Najpierw $row1 ma wartość 1 (standartowo w bazie) po odświeżeniu 0 a za następnym w ogóle nie istnieje. Dane są zapisyane poprawnie do bazy.
Nie wierze, że nie wiecie jak to zrobić... ![]() Ten post edytował klyymek 20.05.2007, 08:58:53 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 359 Pomógł: 1 Dołączył: 16.04.2006 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Prosta sprawa, w $iSelectedId dajesz to id ktore odczytasz z bazy, a w $aCategory podajesz wszystkie wartości pobrane z bazy... |
|
|
![]()
|
|
Ale bez JS bym prosił
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A gdzie w powyższym masz JavaScript?
~envp zapomniał o tagu i tyle (no i zrobił dwa małe błędy :-)
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
No stary, bez przesady. Inaczej tego nie zrobisz. Jak nie chcesz mieć cienia JacaScript to daj listę pojedynczych linków.
I czemu aż tak bardzo nie chcesz JavaScript? |
|
|
![]()
|
|
No stary, bez przesady. Inaczej tego nie zrobisz. Jak nie chcesz mieć cienia JacaScript to daj listę pojedynczych linków. I czemu aż tak bardzo nie chcesz JavaScript? Nie lubie JS - nie wiem, może dlatego że niektórzy ludzie nie mają go jeszcze w przeglądarkach, albo świadomie wyłączają, a ja lubie mieć pewność że działa tak jak ja chcę ![]() Nie no to żeby to zrobić trzeba JS użyć ![]() Niewieże... ![]() |
|
|
![]()
|
|
Masz dwa wyjścia:
1. Korzystasz z JS i wtedy wszystko jest wysyłane po wybraniu opcji. 2. Nie korzystasz z JS i do listy rozwijalnej (osadzonej w formularzu) dokładasz przycisk wysyłający formularz po tym jak w przycisk klikniesz. ![]() |
|
|
![]()
|
|
Ale ja mam przycisk który trzeba nacisnąc aby checkboxa zatwierdziło, sęk w tym że coś tu mi nie działa (patrz wyżej)...
Wygląda to tak że jest to panel z ustawieniami (nie jest ich mało) w różnych typach: text, password, selecty i no i pozostał checkbox, którego rozgryźdź nie mogę ![]() ![]() Macie coś? Ludzie pomóżcie! ;0 Ten post edytował klyymek 29.05.2007, 11:41:41 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 8.07.2025 - 18:51 |