![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 560 Pomógł: 0 Dołączył: 15.07.2003 Skąd: Kwidzyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak sie zastanawim jak bezpieczne sa seje? tzn chodzi mi o to czy jest mozliwe podamina ich zawartosci?? bo w sesji przekazuje haslo i kilka innych dosyc isotnych dla bezpieczenstwa informacji i jestem cikaw czy ktos moze spreparowac sesje wpisujac tam niepozadane zlemnie dane i dzieki temu np podszyc sie za kogos innego
![]() nie chce sie dowiedziec jak to zrobic tylko czy jest to mozliwe dla zwyklego smiertelnika bo dla mistrzow fachu nie ma zabezpieczen nie do pokonania ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 691 Pomógł: 0 Dołączył: 6.08.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat tak sie zastanawim jak bezpieczne sa seje?
To zależy co będziesz trzymał po stronie klienta w cookie, hiddenach czy gdzie tam bądź. Jak użytkownik będzie miał u siebie w cookie zestaw uprawnień jaki mu przysługuje i Ty będziesz w aplikacji na tym bazował to jasne, że prosto będzie to złamać. Ale jeśli dasz mu tylko identyfikator sesji w postaci unikalnego, mocno losowego stringa, a resztę danych trzymał po stronie serwera, to szansa, że odgadnie identyfikator cudzej sesji, a tym samym dostanie sie do niej jest znikoma. Generalnie po stronie klienta powinno trzymać się jak najmniej informacji (najlepiej tylko jakiś identyfikator, a resztę na serwerze w bazie indeksowanej tym identyfikatorem). |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 560 Pomógł: 0 Dołączył: 15.07.2003 Skąd: Kwidzyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w cookie nie przechowuje zadnych istotnych informacji tzn login, identyfikator sesji (zakodowany tzn nie w jawnej postaci) i kilka innych ale zadnych hasel czy uprawnien
uprawnienia mam w tabeli userow a jej poszczegolne elenty sa w sesji i na ich podstawie identyfikuje jakie user ma uprawnienia |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 07:29 |