![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 13.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam gotowy skrypt do tworzenia PDF, ale chcialbym w miejscu $wywiad kolo RAMZES Henryk
pojawila mi sie wartosc pobrana z bazy Mysql. Nie wiem zadeklarowac po $pdf->Cell(200,200,' zeby zadzialala deklaracja $wywiad.
Prosze o pomoc. Ten post edytował deprezes 15.05.2007, 22:05:08 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 116 Pomógł: 119 Dołączył: 10.05.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
UŻYWAJ BBCODE!!! Używaj opcji "Raportuj" ! /~strife/
Jeśli masz problem z łączeniem się z bazą danych? to po prostu zobacz jak to jest rozwiązane na: (zakładam, że używasz MySQL) http://www.php.net/manual/en/ref.mysql.php poniżej na stronie jest pełna lista funkcji do łączenia z bazą danych, najważniejsze to: mysql_connect; mysql_query: mysql_fetch_* |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 13.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
>[quote name='Cezar708' date='13.05.2007, 01:58:34 ' post='358379']
>UŻYWAJ BBCODE!!! Używaj opcji "Raportuj" ! /~strife/ ![]() Ten post edytował deprezes 13.05.2007, 07:20:36 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 116 Pomógł: 119 Dołączył: 10.05.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na przykład:
Założyłem, że: używasz MySQL oczywiście to jest przykładowy kod, musisz go dostosować do własnych potrzeb, na przykład w linii 36 musisz podać swoje namiary na bazę danych, a w linii 19 stworzyć własne zapytanie, które wyciągnęłoby interesujące Cię dane. przestudiuj go i jak go zrozumiesz to po prostu 'opakuj' go w jakąś ładną klasę i używaj. Oczywiście, jeśli masz problemy z SQL, musisz się go nauczyć: przydatne mogą okazać się na przykład linki: Tutorial po polsku ... po angielsku dokumentacja MySQL ale najwięcej na temat: na tej ciekawej stronie |
|
|
![]()
|
|
Cezar708 pierwsze to dziekuje, że byłeś skłonny już poświęcic swój czas, ale mam jeszcze problem z tym odwołaniem się. No nie mogę za choinke tego uruchomic. Przerylem cala siec. Potrzebuje tylko juz teraz wskazowki zeby przyszla wartosc w zmienna i pojawila sie w skrypcie. Prosze o przyklad dla jednej zmiennej. Dalej sobie juz wowczas poradze. Z gory dziekuje. Desperat ;-) hehe
Juz nawet kombinowalem z globalnymi, ale nie moge zaimplentowac zmiennej w $pdf->Cell(200,200,'$zmienna',0,0,'C'); Nadal zamiast wartosci pokazuje sie mi $zmienna ![]() -- poprawiłem bbcode. na przyszlość proszę o tym pamiętać. ~siemakuba Ten post edytował siemakuba 15.05.2007, 11:44:45 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 033 Pomógł: 125 Dołączył: 17.09.2005 Skąd: Żywiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://pl2.php.net/manual/pl/language.type...g.syntax.single
Cytat Notatka: W przeciwieństwie do dwóch pozostałych składni, zmienne nie będą zamienione na swoje wartości, kiedy pojawią się pomiędzy pojedynczymi cudzysłowami (apostrofami).
Ten post edytował Kicok 15.05.2007, 05:55:38 -------------------- "Sumienie mam czyste, bo nieużywane."
|
|
|
![]() ![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 033 Pomógł: 125 Dołączył: 17.09.2005 Skąd: Żywiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zmiennych nie trzeba umieszczać w cudzysłowie:
Ale z tego kodu nadal nic nie wynika. Upewnij się, że błąd "syntax error" odwołuje się do tej linii. Może błąd składni masz w innej. -------------------- "Sumienie mam czyste, bo nieużywane."
|
|
|
![]() ![]()
|
|
Dzięki Michał ;-) za podpowiedź. Takiego banału nie mogłem dostrzec. Ja, uparcie gdzie indziej cisnąłem te cudzysłowia podwójne i stąd brak efektu ;-)
{/ciach}
Tutoriale prezentowane na stronie FPDF zawieraja powyższy zapis. Prawidłowa forma to
Jeżeli chcemy zawrzec zmienna z wartością, a niechcemy $... ;-) Deklarowanie oczyście powinno wyglądac w postaci
Cały kod wygląda tak, np.
Ten post edytował deprezes 17.05.2007, 12:43:05 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 16.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po kilku latach pozwolę sobie rozszerzyć ten wątek o pewną bardzo istotną kwestię.
A mianowicie o używaniu zmiennych globalnych / sesyjnych przy generowaniu pdfa. Jak wygląda sprawa z generowaniem pdfa przy pomocy fpdf dla zmiennych globalnych i sesyjnych. Próbowałem już generować pdf ze zmiennymi sesyjnymi:
W ten sposób nie działa,
W ten również, nic, pdf się generuje ale w tym miejscu jest pusto, tak jak powyżej.
W ten sposób oczywiście działa, generuje się pdf z wyrazem testowylogin. Czy ktoś z Was spotkał się z takim problemem ? Proszę o pomoc. Naprawdę nikt z Was nie spotkał się z takim problemem i nie ma pomysłu co z tym zrobić ? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 11:47 |