![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 103 Pomógł: 0 Dołączył: 7.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam , otoz mam dziwna sprawe, ktora dotyczy includowania. Posiadam prosta ksiege gosci ktora składa sie z jednego pliku: gueastbook.php i pliku gueastbook.txt gdzie sa dodawane wpisy. Obydwa pliki znajduja sie w folderze ksiega
Otoż gdy wpisze w adresie przegladarki: http://mojawitrynwa/pliki/ksiega/gueastbook.php - to wszystko działa bez zarzutu natmoiast gdy np chce zaincludowac plik. ksiega.php np w pliku podstrona2.php ktory znajduje sie w folderze pliki to wyskakuja błedy typu : Warning: file() [function.file]: Unable to access guestbook.txt in /home/t/r/e/trekker/www/pliki/ksiega/guestbook.php on line 28 Warning: file(guestbook.txt) [function.file]: failed to open stream: No such file or directory in /home/t/r/e/trekker/www/pliki/ksiega/guestbook.php on line 28 Warning: file() [function.file]: Unable to access guestbook.txt in /home/t/r/e/trekker/www/pliki/ksiega/guestbook.php on line 57 Warning: file(guestbook.txt) [function.file]: failed to open stream: No such file or directory in /home/t/r/e/trekker/www/pliki/ksiega/guestbook.php on line 57 Warning: array_reverse() [function.array-reverse]: The argument should be an array in /home/t/r/e/trekker/www/pliki/ksiega/guestbook.php on line 58 Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/t/r/e/trekker/www/pliki/ksiega/guestbook.php on line 59 Moje drzewo folderow wyglada tak : pliki(w tym dolderze znajduja sie rozne podstrony)---->ksiega(w tym folderze znajduja sie pliki guestbook.txt i guestbook.php) Dodam ze moj plik include wyglada tak:
-------------------- www.picture-globe.com
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli z katalogu podstron, chcesz zaincludować plik to jest logiczne, że Ci nie zadziała bo w tym katalogu podana przez Ciebie ścieżka nie istnieje, spróbuj w ten sposób:
? Pozdrawiam. -------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
SQL Injection | Hashowanie haseł | Jak działają sesje, przykłady ___ The world is yours ... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 103 Pomógł: 0 Dołączył: 7.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmmm chyba mnie zle zrozumiales, bowiem jak wpisze Twoj kod to w ogole nawet guestbook.php nie inclduje a jak zainclduje moim sposbem to guesybook.php jest zaincludowany ale wywala bledy o guestbook.txt ( ktory paradoksalnie znajduje sie w tym samym folderze co guestbook.php) co mnie dziwi.
Rozrysuje to tak: www index.php | | | pliki podstrona1.php podstrona2.php | | | ksiega guestbook.php guestbook.txt ------------------------------------------ jesli w przegladrce wpisze adres: http://mojawitryna/pliki/ksiega/guestbook.php to wszystko dziala ok Jesli natomiast w pliku podstrona1.php wpisze taki kod:
to includuje plik guestbook.php ale wywala bledy takie jak opisalem w pierwszym poscie. Jesli uzyje Twojego kodu to nie includuje nawet guestbook.php Dodam ze nie tylko z ksiega gosci mam taki bowiem mialem tez inne skrypty tez wyalaja bledy gdy je includuje Ten post edytował Matiash 12.05.2007, 23:23:29 -------------------- www.picture-globe.com
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 101 Pomógł: 1 Dołączył: 28.12.2003 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
chcesz, żeby tobie pomóc, a nawet kodu nie zamieściłeś, skoro piszesz, że nie includuje ci guestbook.txt, to zamieść część kodu odpowiedzialną za to, przypuszczam, że to jest jakaś literówka
![]() Ten post edytował cyngiel 12.05.2007, 23:25:00 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
No nie wydaje mi sie ze to literowka bowiem jak wpisze adres z przegladarki bezposrednio do pliku guestbook.php to działą ona znakomicie. Natomiast gdy wpisze adres do pliku ktory inclduje guestbook.php to pojawiaja sie bledy. Ponadto zaznaczam izbydwa pliki znajduja sie w folderze ksiega.
Oto fragment kodu ksiegi:
Blad to 18, 47, 48, 49 linijka. Warning: file() [function.file]: Unable to access guestbook.txt in /home/t/r/e/trekker/www/pliki/ksiega/guestbook.php on line 18 Warning: file(guestbook.txt) [function.file]: failed to open stream: No such file or directory in /home/t/r/e/trekker/www/pliki/ksiega/guestbook.php on line 18 Warning: file() [function.file]: Unable to access guestbook.txt in /home/t/r/e/trekker/www/pliki/ksiega/guestbook.php on line 47 Warning: file(guestbook.txt) [function.file]: failed to open stream: No such file or directory in /home/t/r/e/trekker/www/pliki/ksiega/guestbook.php on line 47 Warning: array_reverse() [function.array-reverse]: The argument should be an array in /home/t/r/e/trekker/www/pliki/ksiega/guestbook.php on line 48 Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/t/r/e/trekker/www/pliki/ksiega/guestbook.php on line 49 -------------------- www.picture-globe.com
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 1 Dołączył: 10.05.2007 Skąd: Częstochowa / Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A moze by tak:
Kod $gbfile = "../ksiega/guestbook.txt"; i ewentualnie Kod $thisfile = "../ksiega/guestbook.php"; Nie daje glowy, ze to zadziala ale sprobowac mozna. Ten post edytował virusT 12.05.2007, 23:59:48 |
|
|
![]()
|
|
nie dziala. Ale dzieki za pomoc.
To nie wina skrytpu raczej, bo sciagnalem sobie inna ksiege i z nia jest dokladnie tak samo. Zmienilem troche sciezki w mojej stronie ale ogolnie schemat drzewa folderow jest podobny. http://trekker.ovh.org/includes/podstrony/ksiega.php - nie działa http://trekker.ovh.org/includes/podstrony/...a/guestbook.php - działa Ten post edytował Matiash 13.05.2007, 00:12:09 -------------------- www.picture-globe.com
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 033 Pomógł: 125 Dołączył: 17.09.2005 Skąd: Żywiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zrozum, że jeśli zaincludowałeś plik guestbook.php do pliku podstrona1.php, to treść tego pierwszego jest jakby przepisana do drugiego pliku. Tak więc nie siedzi on już w katalogu ksiega, tylko w katalogu pliki - i to z tego katalogu powinieneś odwoływać się do pliku guestbook.txt
Co więcej, jeśli ten plik podstrona1.php jest includowany w index.php, to całość przepisana jest do tego drugiego pliku i siedzi w katalogu głównym. W takim przypadku do pliku guestbook.txt odwołujesz się z katalogu www, a nie ksiega Ten post edytował Kicok 13.05.2007, 06:52:58 -------------------- "Sumienie mam czyste, bo nieużywane."
|
|
|
![]()
|
|
Kicok no i o to mi chodzilo
![]() Pozdrawiam ![]() -------------------- www.picture-globe.com
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 22:39 |