![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 30.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Założenia są takie: mamy zmienne $dlugi_tekst $slowo_lub_dwa $zastap_tym_ciagiem Zrobiłem tak:
No i działa... prawie dobrze. Otóż chciałbym jeszcze, żeby $slowo_lub_dwa zostało podmienione bez względu na wielkość pierwszej litery ciągu, bo teraz podmienia tylko identyczny ciąg. A już całkiem idealnie byłoby zrobić jeszcze tak, aby w przypadku, gdy po $slowo_lub_dwa był jakiś znak interpunkcyjny, to żeby on został na swoim miejscu po podmianie ciągów, a nie znikał. Czy da się to zrobić jakąś prostą modyfikacją mojego kodu, czy trzeba całkiem inaczej do tego podejść? -------------------- Autorski serwis rozrywkowy, przy tworzeniu którego stawiałem pierwsze kroki w PHP i MySQL: be-bookie
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
Za rozróżnianie wielkości liter w przeszukiwanym ciągu odpowiada modyfikator i (umieszczasz go po ostatnim slashu). Co do drugiego pytania to nie bardzo wiem o co Ci chodzi, podaj przykład co ma być zmienione i na co.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 30.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rzeczywiście dodanie modyfikatora i zadziałało. Dziękuję.
A co do drugiej kwestii, to chodzi o to, aby ciąg dajmy na to "pociąg," został zamieniony na "domek," a "pociąg." na "domek." Ponieważ ten fragment kodu '+[^a-zA-Z]/', który dodałem po to, aby "pociągi" nie zamieniło mi na "domeki", tylko zostawiło nieruszone powoduje, że z "pociąg," robi "domek", a przecinek znika. -------------------- Autorski serwis rozrywkowy, przy tworzeniu którego stawiałem pierwsze kroki w PHP i MySQL: be-bookie
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 033 Pomógł: 125 Dołączył: 17.09.2005 Skąd: Żywiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do "wyciągnięcia" jakichś danych dopasowanych do wyrażenia używa się okrągłych nawiasów:
Teraz dane z pierwszego nawiasu dostępne są pod zmienną $1, którą możesz użyć w funkcji preg_replace():
Ten post edytował Kicok 12.05.2007, 12:51:23 -------------------- "Sumienie mam czyste, bo nieużywane."
|
|
|
![]()
|
|
@Kicok: Rewelka, działa jak się patrzy. Najgorsze jest to, że nic z tego nie rozumiem
![]() Tymczasem mam jeszcze jedno pytanie: Jak zrobić, żeby pociąg zamieniało na domek, ale Pociąg na Domek? Innymi słowy, jak zrobić, żeby po podmianie została zachowana wielkość liter taka jaka była w podmienionym wyrazie? -------------------- Autorski serwis rozrywkowy, przy tworzeniu którego stawiałem pierwsze kroki w PHP i MySQL: be-bookie
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 06:48 |