![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 14.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Czy istnieje jakiś sposób żeby niezarejestrowanym użytkownikom w serwisie dać możliwość obejrzenia np 50 podstron a następnie zablokować dalsze wyświetlanie treści do czasu rejestracji coś na wzór tego co jest na maxior pl tylko żeby to nie było blokowanie za pomocą cookie... Z góry dzięki za info... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 662 Pomógł: 45 Dołączył: 26.03.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sesje ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 14.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 116 Pomógł: 119 Dołączył: 10.05.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jeśli nie używasz cookies to zapisz sobie plik na serwerze, który jako parametr bierze IP usera, ktory przeglada
np:
pisalem z palca, wiec ewentualnie popraw drobne bledy. oczywiscie to co zwraca nie powinno byc w stylu 'TAK, MOZE' tylko na przyklad true i false Ten post edytował Cezar708 11.05.2007, 16:30:41 |
|
|
![]()
|
|
Ale.. co to da? Jeśli ktoś nie ma stałego IP to po zrestartowaniu połączenia z netem będzie miał nowe IP i od nowa będzie mógł obejrzeć kolejne 50 podstron.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 590 Pomógł: 40 Dołączył: 11.01.2007 Skąd: Centrum Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to wykorzystaj mechanizm cookies ... teraz będzie musiał usunąć ciasteczko, żeby obejrzeć kolejne strony.
Jeżeli to za mało to połącz sprawdzanie IP z zapisywaniem cookies. -------------------- 404
|
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
Nie ma dobrego sposobu na zabezpieczenie się przed tym, sesja po zamknięciu przeglądarki wygasa, IP są zmienne lub wiele osób korzysta z jednego, cookie można wyłączyć, chyba najlepszym sposobem będzie zrobić to na plikach cookie, ale strona musi je wymagać (nie można oglądać strony jeśli nie ma włączonej obsługi cookie).
|
|
|
![]()
|
|
Też tak właśnie myślałem z cookie i sesjami.
Przyszło mi do głowy coś takiego tylko nie wiem czy jest jest to do wykonania. Jeśli jest taka możliwość zapisać u użytkownika na dysku np. w katalogu windowsa plik txt tak jak są liczniki odwiedzin oparte na plikach tekstowych i przy każdym kolejnym przejściu na podstrone zwiększać jego stan o 1 a przy każdym wejściu odczytywać jego wartość. Jeśli przekroczy 50 nie daje dostępu do czasu rejestracji. Po rejestracji usunąć użytkownikowi plik tekstowy z licznikiem. Czy idzie coś takiego zrobić? |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
Nie zrobisz czegoś takiego. Chyba że ktoś używa IE, to być może jest taka możliwość
![]() Ten post edytował webdicepl 11.05.2007, 23:39:20 |
|
|
![]()
|
|
A jeszcze odnośnie IP to ono zmienia sie całe czy tyko końcówka a jak nie to od którego miejsca w formacie XXX.XXX.XXX.XXX bo kompletnie sie nie orientuje na tych zmiennych IP może z tego powodu że ja mam stałe...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.07.2025 - 06:57 |