![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 9.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Zaczynam pisać (chyba nie muszę dodawać, że jestem początkujący w tej materii), a raczej przerabiać na własne potrzeby skrypty php. Chciałbym uruchomić formularz na stronie www, z prostą weryfikacją pól. Wszystko działa pięknie do chwili kiedy formularz wkomponowałem w stronę. Bład pewnie jest gdzieś w moim nieumiejętnym połączeniu php i html. Skrypt nie wysyła, ani nie wyświtla informacji o niewprowadzonych danych. Poniżej przedstawiam Kod strony z formularzem. za wszlkie odpowiedzi i podpowiedzi wielkie dzięki.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 076 Pomógł: 62 Dołączył: 6.03.2005 Skąd: Wroc Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zmienne z formularza przechwytuj za pomocą tablicy $_POST (np $_POST['email']). i umieszczaj tutaj kod w odpowiednich tagach (np [ php ] kod php [ /php ])
-------------------- The answer is out there, Neo. It's looking for you. And it will find you, if you want it to.
SERVER_SOFTWARE : Apache/2.2.4 (Win32) PHP/5.2.1 MySQL Client API version : 5.0.27 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 9.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zmienne z formularza przechwytuj za pomocą tablicy $_POST (np $_POST['email']). i umieszczaj tutaj kod w odpowiednich tagach (np [ php ] kod php [ /php ]) Możesz podać przykład odnośnie tagów, nigdy tego nie robiłem, a z przykładem szybciej rzowikłam sytuację. Dzięki |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 124 Pomógł: 0 Dołączył: 26.01.2007 Skąd: Oborniki Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z tagami chodzi o to, że gdy piszesz na tym forum jakiś post i podajesz kod to zawsze musisz go umieścić w odpowiednich znacznikach, które sa widoczne przy edycji posta (php, manual, sql, html, xml) :]
-------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Zmienne z formularza przechwytuj za pomocą tablicy $_POST (np $_POST['email']). i umieszczaj tutaj kod w odpowiednich tagach (np [ php ] kod php [ /php ]) dodałem $_POST ale i tak mi cś nie działa...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 076 Pomógł: 62 Dołączył: 6.03.2005 Skąd: Wroc Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najpierw robisz np tak:
a potem używasz:
Zdecyduj się ![]() Ten post edytował Darti 9.05.2007, 14:46:24 -------------------- The answer is out there, Neo. It's looking for you. And it will find you, if you want it to.
SERVER_SOFTWARE : Apache/2.2.4 (Win32) PHP/5.2.1 MySQL Client API version : 5.0.27 |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Nie, powinno być tak(przykładowo dla pola o nazwie tresc):
a później bo przecież to musi ze sobą korespondować (wysyłasz z formularza "tresc" to ląduje w $_POST['tresc'] przepisujesz do zmiennej (np $tresc) i sprawdzasz zmienną ($treść). -------------------- The answer is out there, Neo. It's looking for you. And it will find you, if you want it to.
|
|
![]()
|
|
Pozmieniałem, ale w dalszym ciągu coś mam nie tak jak potrzeba bo skrytp nie wyświetla komunikató i nie przysyła meila...
|
|
|
![]()
|
|
Skrypt blokuje się w tym miejscu:
Albo przypiszesz do zmiennej $op wartość "ds" albo zamienisz to tym:
-------------------- The answer is out there, Neo. It's looking for you. And it will find you, if you want it to.
|
|
![]()
|
|
Wielkie dzięki wreszcie dział poprawnie
![]() Mam jeszcze dwa pytania ponieważ chciałbym trochę udoskanlić formularz. Pytanie nr 1 Jak zrobić aby po przesłaniu formularza na meila dana treść w nim był pogrubiona. konkretnie:
chodzi mi o pogrubienie słowa "Nadawca:". Kiedy użyłem znaczników html-a (<b>) czcionnka w meilu nie była pogrubiona tylko pokazały się znaczniki. i pytanie numer 2 Czy można zdefiniować w skrypcie konto z którego ma być wysłany formularz? i jeśli można to jak to zrobić. |
|
|
![]()
|
|
1: dołóż takie coś:
2:
|
|
![]()
|
|
hmm w dalszym ciągu coś źle robie...
Zmodyfikowałem formularz do tego:
a w meilu przychodzi mi coś takiego: -----Original Message----- From: "securus.net.plReply-To:"@web18.futuro.biz.pl [mailto:"securus.net.plReply-To:"@web18.futuro.biz.pl] Sent: Friday, May 11, 2007 1:00 PM To: pawelg@neostrada.pl Subject: Pytanie ze strony Firmowej E-mail wysłany ze strony www.securus.net.pl <b>Nadawca:</b> blabla Adres e-mail Nadawcy: bla@wp.pl Wiadomoć: treć Jak widać w dalszym ciągu wstawi znaczniki zamiast pogrubić czcionkę Co do adresu z którego powinien wysłać formularz to nic się nie zmieniło wysyła z tego samego konta co wcześniej... no i doszło następne pytanie - jak pożbyć się kwadrata? wstawia go zamiast litery ś Czy chodzi może o kodowanie pliku do np do UTF8? Ten post edytował pawelg 11.05.2007, 12:14:20 |
|
|
![]()
|
|
Bo w 10 wierszu zapomniałeś kropki przed znakiem równości (zrób takie coś jak w wierszu 9 .= )
|
|
![]()
|
|
Racja brak jednej kroki robił zamieszanie przeoczyłem ją...
niestety w dalszym ciągu mam problem z polskimi znakami...: "ą" to "š" "ś" to "" "ź" to "" i nieszczęsnym kontem z którego wysyłany jest formularz.... Ten post edytował pawelg 11.05.2007, 12:58:14 |
|
|
![]()
|
|
Te dziwne znaczki to wynik dobrania nieodpowiedniego kodowania. Albo napiszesz skrypt w iso-8859-2 (np używając edytora Ked z ustawionym kodowaniem na iso) albo pozostaniesz przy notatniku i zastosujesz w nagłówku
|
|
![]()
|
|
mam takie kodowanie umieszczone w nagłówku strony
Próbowałem zapisywać plik w innym kodowaniu (UTF-8 itp.), zmieniałem kodowanie w nagłówku strony, ale cały czas zmienia mi polskie litery na jakieś znaczki. Cała strona wyświetlana jest poprawnie nie ma żadnych dziwacznych znaków, problem pojawia się dopiero w wiadomości e-mail którą wysłał skrypt. Zastanawiam się więc czy się nie da zaszyć kodowania w skrypcie php. |
|
|
![]()
|
|
Nie jestem pewien na 100%, ale co innego nagłówek HTML a co innego nagłówek maila. Klienty poczty orientują się raczej wg nagłówka listu a nie znacznika <META> w treści listu (przynajmniej jak bym pisał klienta poczty to tak bym zrobił).
Ten post edytował Darti 14.05.2007, 10:05:23 -------------------- The answer is out there, Neo. It's looking for you. And it will find you, if you want it to.
|
|
![]()
|
|
Racja zmieniłem kodowanie w skrypcie i teraz chodzi
jednak cały czas formularz jest wysyłany z innego adresu email niż jest podany w skrypcie
|
|
|
![]()
|
|
Może zanim wyślesz maila, spróbuj dodać coś takiego (a wywal pole FROM: z nagłówków):
Ten post edytował Darti 14.05.2007, 12:37:51 -------------------- The answer is out there, Neo. It's looking for you. And it will find you, if you want it to.
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 04:29 |