![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: 7.05.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pomijając to co wcześniej napisałem....
mam regułę RewriteRule ^users-(.+)?$ index.php?users=$1 po wejściu w strona.pl/users-login jest wszystko ok... gdy zmieniam na RewriteRule ^users/(.+)?$ index.php?users=$1 i chce wejsc przez strona.pl/users/login to wyswietla sie na czystej strone "Nie ma takiego usera" user.php
w index.php mam coś takiego
czyli wychodzi na to ze zamiast tak jakby index.php?users= widzi users.php dlatego nawet nie wczytuje reszty strony ------------------------------------------------------- Witam, mam problem z zamianą linka index.php?users=login na users/login w .htaccess dodałem regułe RewriteRule ^users/([^-]*)$ index.php?users=$1 i chyba tak powinno być ? Problem polega na tym że w user.php pobieram login z adresu w ten sposób $loginek = mysql_escape_string( strval($_GET['users']) ); i dalej według tego pobieram reszte odpowiednich danych z bazy. Wchodząc przez users/login to "$loginek = mysql_escape_string( strval($_GET['users']) );" chyba nie ma prawa zadziałać bo nie znajdzie w adresie users='........' Jak zrobić żeby wchodząc przez users/ pobierało wpisany login ![]() Z góry dziękuje za pomoc/podpowiedzi. Ten post edytował ARE$ 9.05.2007, 00:06:31 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 071 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 Skąd: Olsztyn ![]() |
ma prawo zadziałać bo skrypt php nie widzi users/login tylko index.php?users=login o ile nie walnąłeś sie w RewriteRule
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: 7.05.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rewrite chyba dobrze jest, jeśli nie to czekam na pomoc ^^
|
|
|
![]()
|
|
![]() Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 071 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 Skąd: Olsztyn ![]() |
a testowałeś to? czy w ogóle występują jakieś błędy?
|
|
|
![]()
|
|
Tak, zrobiłem
echo '<pre>'; print_r($_GET); echo '</pre>'; jak się wchodzi przez index.php?users=login zwraca dobrze login... jak przez user/login nic nie zwraca Array ( ) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dodałeś do .htaccess włączenie mod rewrite i ścieżkę domyślną ? Bo aktualnie chyba tego Ci brakuje...
mod rewrite -------------------- Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
|
|
|
![]()
|
|
Nie no ;-) RewriteEngine On jest
Teraz zrobilem cos takiego RewriteRule ^users-([^-]+)$ index.php?users=$1 [L] Dzieki temu uzyskalem linka /users-login i dziala bez zarzutu czyli po prostu to cos z mod rewrite ![]() Jak zmieniam ^users-([^-]+) na ^users/([^-]+) to jest lipa ,jesli ktos dobrze ogarnia mod rewrite prosilbym o pomoc.. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W moim przykładzie było jeszcze RewriteBase .
-------------------- Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
|
|
|
![]()
|
|
Nic to nie dało, zresztą pliki są w tym samym katalogu co .htaccess
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 23:19 |