![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 657 Pomógł: 125 Dołączył: 29.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmmm..... Wymyśliłem sobie [genialny
![]() 1. Co sądzicie o tym pomyśle, czy ma on sens, czy jest rzeczywiście skuteczny.. 2. Jaki proponujecie algorytm szyfrowania (lub skrótu), tak żeby szyfrowało wg. klucza, i żeby był szybki (duży ruch a wiele sprawdzeń to trochę roboty:P) Z góry dzięki za podpowiedzi -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 102 Pomógł: 12 Dołączył: 27.01.2007 Skąd: north Poziom: 158 Tytuł: Miszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Myślę że ciekawy pomysł, a co do klucza... jakie warunki on musi spełniać? Nie lepiej generować ten klucz? Ten klucz potem będzie potrzebny przy logowaniu czy będzie zapisany na stałe?
Co do szyfrowania spróbuj różnicy symetrycznej XOR. -------------------- Blog | plugin system by carbolymer
Residence: #php.pl @ IRCNet "Pralki powstały po to, aby kobiety też mogły programować" |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 853 Pomógł: 25 Dołączył: 27.08.2003 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
IP nie jest dobrym sposoblem identyfikacji użytkownika. IP jest zmienne... AOL, neostrada, modemy... moze nawet byc inne w dwoch zadaniach jeden po drugim (wina serwerow proxy, ktore moga zwracac rozne rzeczy).
Poza tym nie rozumiem po co cale szyfrowanie? Przeciez jak przejmie SID to i tak nie ma bezposrednio dostepu do danych sesyjnych (chyba ze sa one wyswietlane). -------------------- "If debugging is the process of removing bugs, then programming must be the process of putting them in..."
sobstel.org |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 657 Pomógł: 125 Dołączył: 29.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No i dlatego mówie, że IP jest wczytywane przy logowaniu:P A hasło w sesji i tak jest sszyfrowane.
Klucz będzie na stałe, ale można go z panelu usera zmienić, a z generowaniem, to szczerze mówiąc nie wpadłem na to:P Cytat Przeciez jak przejmie SID to i tak nie ma bezposrednio dostepu do danych sesyjnych ? Słyszałem, że sesje robią się niebezpieczne po otrzymaniu SID... Ja ich nigdzie nie wyświem. Co do XOR: <?php $d = $_GET['a'] XOR $_GET['b']; echo $d; ?> nic nie zmiania. Wyświetla tylko $a (get) -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 853 Pomógł: 25 Dołączył: 27.08.2003 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No i dlatego mówie, że IP jest wczytywane przy logowaniu:P A hasło w sesji i tak jest sszyfrowane. Cytat moze nawet byc inne w dwoch zadaniach jeden po drugim (wina serwerow proxy, ktore moga zwracac rozne rzeczy). ------------------------------- Cytat Cytat Przeciez jak przejmie SID to i tak nie ma bezposrednio dostepu do danych sesyjnych ? Słyszałem, że sesje robią się niebezpieczne po otrzymaniu SID... Ja ich nigdzie nie wyświem. w sumie jest taka mozliwosc jesli ktos ma konto na tym samym serwerze wspoldzielonym a sesje sa przchowywane w domyslnym katalogu /tmp, do ktorego kazdy user ma dostep. -------------------- "If debugging is the process of removing bugs, then programming must be the process of putting them in..."
sobstel.org |
|
|
![]()
|
|
Haha, u mnie nie ma tak łatwo. Sesje są w katalogu serwera i tylko user o najwyższym stopniu (inni automatycznie mają default dir jako htdocs/) ma tam dostęp. Ale czy to jest jedyna możliwość, czy atakujący ma inną możliwość dostania się do sesji ( wg. manuala PHP się troszkę przestraszyłem i dlatego wymyśliłem to zabezpieczenie).
I dzięki za zwrócenie uwagi co do IP. Zastanowię się jeszcze nad tym. EDIT: aha, Sopel przypomnisz mi jak się ustawiało długość żywotności sesji? (Wiem że można użyć MySQL i zapamiętania czasu logowania, ale chyba była jakaś do tego funkcja) Ten post edytował radex_p 8.05.2007, 18:38:43 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 033 Pomógł: 125 Dołączył: 17.09.2005 Skąd: Żywiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
session_set_cookie_params" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
Składnia podobna do setcookie. Co to różnic to najważniejsza: http://pl2.php.net/manual/pl/function.sess...arams.php#19409 PS. Jeśli ustawisz czas wygaśnięcia ciasteczka sesji na 0, to będzie ono zachowywało się "standardowo", czyli zniknie dopiero po zamknięciu przeglądarki. -------------------- "Sumienie mam czyste, bo nieużywane."
|
|
|
![]()
|
|
ok, skoro mówicie że takie zabezpieczenie nie ma sensu to daje sobie spokój
![]() PS. Dzięki za odpowiedź Kicok:P -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.06.2025 - 19:56 |