![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 60 Pomógł: 0 Dołączył: 26.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
jestem tutaj nowy więc dzień dobry wszystkim. potrzebuje napisać dla siebie formularz reklamacji sam formularz jak i baza po paru godzinach udał się ;] Jednak problem mój polega na tym, że chciałbym aby był on dostępny po zalogowaniu ( to wiem jak zrobić za pomocą bazy.txt i 2 inne sposoby tez wpadły mi w ręce ale nie to jest ważne). Chodzi dokłądnie o to, user loguje się, i ma dostęp do formularza a także podstron z nim powiązanych większość "logowań" jaki znalazłem w necie odnosiła się do pojedynczego pliku .php .html Ja chciałbym aby dotyczyło to całej zawartości "folderu ze stroną, aby nikt ręcznie niczego nie wklepał i zobaczył w przeglądarce. Sprawa nr.2 po zalogowaniu gdy użytkownik wypełni formularz potrzebuje zrobić coś takiego, ze automatycznie jest przypisywany autor danego "formularza" (ten który się zalogował i to sporządził). Zapis całej zawartości strony w bazie mysql. Nie oczekuje gotowego skryptu bo eni o to tutaj chodzi, a jedynie podpowiedzi z czego skorzystać, albo co z czym ugryść. Logowanie stworzone byłoby od podstaw fajnei by było gdyby była możłiwośc nadawania uprawnien userom na daną część "serwisu". Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 076 Pomógł: 62 Dołączył: 6.03.2005 Skąd: Wroc Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To stwórz sobie tabelę w bazie odpowiedzialną za usera z wpisanym poziomem dostępu i tabelę odpowiedzialną za sesje i w tej wpisz nr sesji oraz czy sesja jest uwierzytelniona i na jakim poziomie (poziom pobierasz z tabeli usera, który się loguje, np 0 - niezalogowany, 1 - zalogowany jako zwykly user, 2 - jako admin itp). Warto dodać jeszcze czas wygaśnięcia sesji, żeby nie "wisiały" w bazie przez wieczność.
-------------------- The answer is out there, Neo. It's looking for you. And it will find you, if you want it to.
SERVER_SOFTWARE : Apache/2.2.4 (Win32) PHP/5.2.1 MySQL Client API version : 5.0.27 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 60 Pomógł: 0 Dołączył: 26.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
przebrnołem przez logowanie ;] znalazłem coś co mnie interesuje ale mam problem z sesjami
========>>>>> plik z panelem wygląda tak log.php
==============>>> zawartość pliku cos.php
==========>> baza danych
wywala komunikat że się zalogowałem ale sesje nie działają. Chciałbym z tego wyciągnąć jeszcze coś takiego: do każdej podstrony sprawdzanie czy użytkownik ma prawa dostępu jeśli tak i sesja aktywna może wypełnic formularz i zatwierdzić. Przy zatwierdzaniu warunki jak wyżej automatycznie podpisuje ( w bazie pole widoczny_jako) i wstawia datę. Jak to pociągnąć dalej jeżeli jesteś zalogowany i sesja działa wysyła na strone index.php Jak się domyślam: zastąpić
na coś w tym stylu ![]()
Ten post edytował wojtekwro 8.05.2007, 13:37:47 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 076 Pomógł: 62 Dołączył: 6.03.2005 Skąd: Wroc Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1) uporządkuj swojego posta (wrzuć kod w tagi [ php ] i [ /php ])
2) pomieszałeś autoryzacje poprzez sesje (session_register("Login")) z autoryzacja http przez php ($_SERVER['PHP_AUTH_USER']). Jeżeli chcesz zrobić dla każdej strony inne prawa dostępu to na każdej z nich sprawdzaj prawa usera do odpowiednich czynności (oglądanie, modyfikacja, usuwanie). W tym celu każda strona powinna mieć opisany (zdefiniowany) poziom praw dostępu. Baw się dalej ![]() Ten post edytował Darti 8.05.2007, 12:31:03 -------------------- The answer is out there, Neo. It's looking for you. And it will find you, if you want it to.
SERVER_SOFTWARE : Apache/2.2.4 (Win32) PHP/5.2.1 MySQL Client API version : 5.0.27 |
|
|
![]()
|
|
pomieszałem to fakt ;]
ale nie w tym rzecz gdyby mógł to ktoś przejrzeć i powiedzieć gdzie popełniłem błąd przy zapisie sesji ![]() Co do uprawnień to może to wyglądać tak, że tworze sobei tablice podstrony w niej zamieszczam id, podstrona id_uprawenienia. jakimi zmiennymi powinny być podstrona (text??) id_uprawnienia??. Jak mi się wydaje powinno to wyglądać tak, że w tabeli umieszczam podstronę i użytkowniaka z jego uprawenieniami ![]() |
|
|
![]()
|
|
Może
-------------------- The answer is out there, Neo. It's looking for you. And it will find you, if you want it to.
|
|
![]()
|
|
zrobiłem tak jak mówisz ale nie działa ;/
znalazłem w sieci też informacje aby zmienić kodowanie z utf na windows-1250 i niby powinno chodzi ale nei działa. Zmieniłem też wpisy w pliku php.ini output_buffering = off na <span style="font-weight: bold;"><a href="http://pl.php.net/output_buffering = on lub określić max rozmiar output_buffering = 4096" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual">output_buffering = on lub określić max rozmiar output_buffering = 4096</a></span> powoli zaczynam się poddawać ;/ ![]() zmieniłem zawartośc cos.php
i zaczeło to działać; tzn wywala mi komunikat działa ale w bazie nie mam wpisu w tabeli user w polu Last_log kiedy się kto logował ;/ prosiłbym o jakieś podpowiedzi co do nadania tych uprawnień czy mają one dotyczyć podstron czy użytkowników może jak taka tabela powinna wyglądać oraz jak rozwiązać logowanie do każdej z podstron chodzi o to żeby pamiętał login i hasło po przesciuprzez logowanie. mam prośbę mógłby to ktoś sprawdzić będę naprawdę wdzięczny;] zawratoś log2.php (pomińmy html ![]()
plik cos.php
plik index.php
no i baza danych do tego
Last_log ma tu być zapisane kiedy ostatnio zalogowany widoczny jako musze wyświetlić w niektórych miejscach kto zalogowany active czy sesja otwarta jeśli nie będzie wartość 0 Jak toi później wykorzystac na podstronach, prosiłbym o kod jeżeli któryś z kolegów / koleżanek móglby pomóc Ten post edytował wojtekwro 8.05.2007, 15:24:04 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 21:17 |