![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 5.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam,
mam do napisania system obsługi katalogu produktów. po kolei: Opis pliku xls: 1) katalog produktów (ok 700) w excelu 2) w katalogu są produkty różnych kategorii (np. długopisy, kubki, serwetki) 3) pierwsze kilka wierszy w tym pliku to różne uwagi, tekst raczej nie ważny 4) plus minus 10 wiersz to nazwy kolumn (nr artykułu, cena, nazwa, dodatkowo kilka kolumn nie potrzebnych mi do życia) No i mam do zrobienia katalog produktów na stronie. Przedstawię teraz moją wizję, bardzo proszę o uwagi/komentarze ;-) 1) arkusz excela jest ręcznie eksportowany do pliku csv 2) * tu mam problem jak to zrealizować * oddzielenie 3 najważniejszych pól od reszty (cena, nr artykułu, nazwa) 3) pokaz kategorii, produktów na stronie: produkty będę przyporządkowywał do odpowiednich kategorii zapytaniem
najważniejsze założenie aplikacji jest takie, aby osoba która będzie aktualizować katalogi musiała JEDYNIE przez formularz na stronie wrzucić na serwer plik csv. baaardzo prosze o komentarze i sugestie ;-) pozdrawiam ice |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 255 Pomógł: 5 Dołączył: 20.03.2007 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
co to znaczy?:
"oddzielenie 3 najważniejszych pól od reszty" |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 5.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 255 Pomógł: 5 Dołączył: 20.03.2007 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
no to nie rozumiem w czym problem - robisz po prostu zwykly INSERT ktorym wrzucasz te trzy kolumny.
Chyba ze masz problem jak je w ogole z pliku csv wyciagnac? ![]() Ten post edytował domis86 5.05.2007, 19:21:13 |
|
|
![]()
|
|
no to nie rozumiem w czym problem - robisz po prostu zwykly INSERT ktorym wrzucasz te trzy kolumny. Chyba ze masz problem jak je w ogole z pliku csv wyciagnac? ![]() wyciąg to w ten sposób (zakładam że te pola są na samym początku, a tak w sumie nie powinno być):
ale generalnie chodzi o to, że w arkuszu w excelu cena może być na samym końcu, a nazwa na początku. rozumiesz teraz o co mi chodzi ? |
|
|
![]()
|
|
no to po prostu zmieniasz kolejnosc tego, i usuwasz niektore :
INSERT INTO $tmp (id,nr_produktu,nazwa,cena,kolor,material) VALUES ('', '$data[0]', '$data[1]', '$data[2]', '$data[3]', '$data[4]'); na np: INSERT INTO $tmp (nr_produktu,cena,nazwa) VALUES ('$data[2]', '$data[0]', '$data[1]'); Ten post edytował domis86 5.05.2007, 19:48:55 |
|
|
![]()
|
|
nie no to wszystko wiem ... ale
weźmy hipotetyczną sytuację babka ma 3 katalogi 1) pierwszy katalog ma pola (w kolejności) nazwa, cena, nr 2) drugi katalog ma pola cena, ilość, nazwa, nr 3) trzeci katalog ma 5 zbędnych pól na początku, potem nazwa, ilość, nr nie mam możliwości modyfikowania kodu za każdym razem i dostosowywania go, bo wtedy równie dobrze mógłbym sam wrzucać produkty do bazy |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 033 Pomógł: 125 Dołączył: 17.09.2005 Skąd: Żywiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Testowałeś w ogóle to zapytanie? Nie wstawia ono danych do trzech pierwszych kolumn, tylko do kolumn podanych w nawiasie (pierwszym). Kolumny te mogą się znajdować po lewej, po prawej, a nawet w środku i nie muszą występować w takiej kolejności, w jakiej zapisane są w tym zapytaniu. [EDIT] No chyba że chodzi ci o odczytanie tych kilku najważniejszych kolumn z pliku CVS. Jeśli tak to w pierwszej linijce powinieneś mieć nazwy kolumn. Sprawdzasz w których kolumnach są cena, nr, nazwa itp. a później z kolejnych linii pobierasz tylko interesujące sie kolumny i wstawiasz do jakiejś tymczasowej tablicy. Potem na podstawie tej tablicy układasz zapytania SQL. Ten post edytował Kicok 6.05.2007, 07:26:03 -------------------- "Sumienie mam czyste, bo nieużywane."
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 13:37 |