Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [www]Leasing samochodów, uk
ActivePlayer
post 5.05.2007, 14:18:42
Post #1

Grupa: Przyjaciele php.pl

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Proszę o ocene:

www.citroenleasing.com

Proszę o krytykę grafiki, przejrzystości interfejsu, skryptów oraz htmla.

Pozdrawiam
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 11)
phpion
post 5.05.2007, 18:57:48
Post #2

Grupa: Moderatorzy

Ogólnie stronka wygląda całkiem sympatycznie. Jednak:
- pod Operą się sypie (na 1280x800). Blok menu jest wyrównany do lewej natomiast blok treści do prawej krawędzi przeglądarki. Top jest na środku
- banner flashowy wygląda jak jakaś reklama pop-up, a to dlatego, że przekracza te poziome linie i jest jakby za blisko Business & Personal... Naprawdę w pierwszej chwili myślałem, że to reklama.
Jeśli natomaist chodzi o silnik:
- nie podobają mi się linki postaci http://www.citroenleasing.com/index.php/ci...-C5%20Hatchback - chodzi konkretnie o tą spację. Mógłbyś zamieniać je np. na _
Kod XHTML: jak dla mnie super smile.gif Rażą tylko gdzieniegdzie css inline ale poza tym OK.
Ogólnie 8,5/10
+Quote Post
Daimos
post 5.05.2007, 19:36:24
Post #3

Grupa: Zarejestrowani

-----

Wyglad ladny, moze troszke ciasno
a co do kodu, w3 wywalil ponad 80 bledow ;>
no i osobiscie nie lubie flashy na stronie, ale ten jest maly i sie w miare komponuje, wiec ok smile.gif
ogolnie ladna stronka

--------------------
scriptun.com. Startup z poradnikami do gier ttp.zone i ttpzone.pl
+Quote Post
shpyo
post 5.05.2007, 19:49:40
Post #4

-----

Już nie chciało się robić labeli dla pozostałych selectów w wyszukiwarce? winksmiley.jpg

No panie winksmiley.jpg
Kod
Błąd w zapytaniu: 'SELECT description, count(*) as ile FROM nccms_cars WHERE description!='' and model = '';';' GROUP BY description ORDER BY description ASC'
You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near ';';' GROUP BY description ORDER BY description ASC' at line 1

A zrobiłem tak: http://www.citroenleasing.com/index.php/citroen-';';

--------------------
+Quote Post
dr_bonzo
post 5.05.2007, 20:45:33
Post #5

-----

Active: obejrzyj strone gdy tlo w systemie operacyjnym nie jest biale.
Co prawda szary kolor MOGLBY pasowac, ale ostrzegam na wszelki wypadek.

Glowne menu (to na gorze) jest malo widoczne, a czerwnony napis ponizej odciaga uwage

"_Click here_ to register." a czemu nie po prostu "_Register_"

Manu na samym dole -- daj wieksze odstepy miedzy pozycjami lub jakies separatory

Mapa serwisu: a po co kazdy model, kazda wersja silnikowa wystepuje po kilka razy?

np. http://www.citroenleasing.com/index.php/le...oen-Picasso-VTX
"Contact Citroen Leasing to enquire about this offer or request a new quote using the form below"

tak patrzylem na ten formularz ponizej i nie wiedzialem po co on jest. Przydal by sie opis "Get quote" tak jak jest na form. obok "Send offer to a friend"

"View vehicle info" -- przydala by sie ikonka/text ze to jest w PDF; "delivery time" -- tez

a "Faq" to nie powinien byc "FAQ"?

--------------------
Nie lubię jednorożców.
+Quote Post
ActivePlayer
post 6.05.2007, 12:46:12
Post #6

-----

Cytat(phpion.com @ 5.05.2007, 19:57:48 ) *
Ogólnie stronka wygląda całkiem sympatycznie. Jednak:
- pod Operą się sypie (na 1280x800). Blok menu jest wyrównany do lewej natomiast blok treści do prawej krawędzi przeglądarki. Top jest na środku
- banner flashowy wygląda jak jakaś reklama pop-up, a to dlatego, że przekracza te poziome linie i jest jakby za blisko Business & Personal... Naprawdę w pierwszej chwili myślałem, że to reklama.
Jeśli natomaist chodzi o silnik:
- nie podobają mi się linki postaci http://www.citroenleasing.com/index.php/ci...-C5%20Hatchback - chodzi konkretnie o tą spację. Mógłbyś zamieniać je np. na _
Kod XHTML: jak dla mnie super smile.gif Rażą tylko gdzieniegdzie css inline ale poza tym OK.
Ogólnie 8,5/10

1. przykro mi to mowic ale userów z opery jest ponizej 2% i tutaj niestety pieniądze poszły górą - supportu pod ten browser specjalnie nie bede robic - pieniądze.
2. Przemyślę to.
3. linki w tej postaci niestety zostaną bo nie przekazuję żadnych id, faktycznie mógłbym z tym kombinować ale znowu _ od strony seo nie pasują a - mogą zepsuć silnik jesli nazwa będzie zawierała oryginalnie - w treści. Z linkami google radzi sobie bardzo dobrze, więc myślę że zostanie.

Cytat(my salsa @ 5.05.2007, 20:36:24 ) *
Wyglad ladny, moze troszke ciasno
a co do kodu, w3 wywalil ponad 80 bledow ;>
no i osobiscie nie lubie flashy na stronie, ale ten jest maly i sie w miare komponuje, wiec ok smile.gif
ogolnie ladna stronka

Nie lubie validatora:) podobnie do pierwszej odpowiedzi - pieniądze - no i może brak mojego profesjonalizmu. Dzięki za ocenę.

Cytat(shpyo @ 5.05.2007, 20:49:40 ) *
Już nie chciało się robić labeli dla pozostałych selectów w wyszukiwarce? winksmiley.jpg

No panie winksmiley.jpg
Kod
Błąd w zapytaniu: 'SELECT description, count(*) as ile FROM nccms_cars WHERE description!='' and model = '';';' GROUP BY description ORDER BY description ASC'
You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near ';';' GROUP BY description ORDER BY description ASC' at line 1

A zrobiłem tak: http://www.citroenleasing.com/index.php/citroen-';';

Wstyd ze hoho. Umknął mi jeden escape string:) Fixed.

Cytat(dr_bonzo @ 5.05.2007, 21:45:33 ) *
Active: obejrzyj strone gdy tlo w systemie operacyjnym nie jest biale.
Co prawda szary kolor MOGLBY pasowac, ale ostrzegam na wszelki wypadek.
Glowne menu (to na gorze) jest malo widoczne, a czerwnony napis ponizej odciaga uwage

"_Click here_ to register." a czemu nie po prostu "_Register_"

Manu na samym dole -- daj wieksze odstepy miedzy pozycjami lub jakies separatory

Mapa serwisu: a po co kazdy model, kazda wersja silnikowa wystepuje po kilka razy?
np. http://www.citroenleasing.com/index.php/le...oen-Picasso-VTX
"Contact Citroen Leasing to enquire about this offer or request a new quote using the form below"

tak patrzylem na ten formularz ponizej i nie wiedzialem po co on jest. Przydal by sie opis "Get quote" tak jak jest na form. obok "Send offer to a friend"
"View vehicle info" -- przydala by sie ikonka/text ze to jest w PDF; "delivery time" -- tez

a "Faq" to nie powinien byc "FAQ"?

Nie rozumiem pierwszej części związanej z tłem. Menu nie jest ważne - ludzie szukają po kategoriach tak jak powinni. Click here faktycznie - fixed. Menu na dole jest dla googla, ale faktycznie troche szpeci - pomyśle. Mapa serwisu jest dla google, są tam wszystkie oferty. Get quote - ludzie wiedzą do czego - bo uzupełniają masowo. info o pdf dodam.

Dziękuje za opinie.
+Quote Post
phpion
post 6.05.2007, 12:55:34
Post #7

Grupa: Moderatorzy

Cytat(ActivePlayer @ 6.05.2007, 13:46:12 ) *
1. przykro mi to mowic ale userów z opery jest ponizej 2% i tutaj niestety pieniądze poszły górą - supportu pod ten browser specjalnie nie bede robic - pieniądze.

hmmm chyba nie tak trudno naprawić ten bug pod Operą no ale - jak chcesz
+Quote Post
lopez86
post 6.05.2007, 13:07:09
Post #8

-----

Jak dla mnie stronka bardzo ładna , trzeba popracować jeszcze z tego co widzę po wypowiedziach innych ale dla standardowego usera na 1280x760 strona prezentuje się ładnie a co najważniejsze profesjonalnie.

--------------------
c++ , javascript , PHP , SQL , MYSQL , CSS - wszystko czego potrzebuje prawdziwy mężczyzna LoL
+Quote Post
orson
post 6.05.2007, 13:22:45
Post #9

-----

witam

jak otworzysz pustą stronę w przeglądarce to tło tej pustej strony nie zawsze jest białe - zależy to od systemu/stylu dlatego właśnie zawsze trzeba podawać tło dla body (nawet jak ma być białe)

pozdrawiam

Ten post edytował orson 6.05.2007, 13:26:48

--------------------
Computer games don't affect kids; I mean if <span style="font-weight: bold;">Pac Man</span> affected us as kids,we would all be running around in darkened rooms, munching magic pills and listening to repetitive electronic music.
+Quote Post
ActivePlayer
post 6.05.2007, 13:25:59
Post #10

-----

Cytat(orson @ 6.05.2007, 14:22:45 ) *
witam

jak otworzysz pustą stronę w przeglądarce to tło tej pustej strony nie zawsze jest białe - zależy to właśnie od systemu/stylu dlatego właśnie zawsze trzeba podawać tło dla body (nawet jak ma być białe)

pozdrawiam

no ale wlasnie fragment http://citroensolutions.com/main.css:
Kod
body, html {
    font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;
    font-size: 12px;
    background-color: #ECECEC;
}
+Quote Post
dr_bonzo
post 6.05.2007, 14:56:20
Post #11

-----

Cytat
Nie lubie validatora:) podobnie do pierwszej odpowiedzi - pieniądze - no i może brak mojego profesjonalizmu

O_o, jak chcesz

Cytat
Nie rozumiem pierwszej części związanej z tłem

chodzilo o:
Cytat
jak otworzysz pustą stronę w przeglądarce to tło tej pustej strony nie zawsze jest białe - zależy to od systemu/stylu dlatego właśnie zawsze trzeba podawać tło dla body (nawet jak ma być białe)

Czyli to tlo mialo byc takie szare? Szaremu dawałem 1% smile.gif

Cytat
Wstyd ze hoho. Umknął mi jeden escape string:) Fixed.

A nie lepiej zrobic to na poziomie dostepu do bazy danych, np. przy podpinaniu wartosci pod zapytanie automatycznie escapowac stringi?

--------------------
Nie lubię jednorożców.
+Quote Post
ano
post 6.05.2007, 15:01:57
Post #12

-----

Żeby strona wyświetlała się poprawnie pod każdą przeglądarką (O, IE, FF) wystarczy tylko dopisać do styli #content:
  1. width: 776px;
  2.      margin: 0 auto;

tj.:
  1. #content{
  2.      background-image: url('left_men.gif');
  3.      background-repeat: repeat-y;
  4.      background-position: top left;
  5.      width: 776px;
  6.      margin: 0 auto;
  7. }

laugh.gif

--------------------
Linkedin | ...
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 31.07.2025 - 09:51