![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 90 Pomógł: 0 Dołączył: 21.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czesc. Mam taki problem odnośnie sprawdzania błedów przy formularzu. Jeśli wprowadze sama cyfre albo jakiś inny znak to wyskakuje bład, ale jeśli oprócz cyfry i znaku dam jakąś litere to już mi przechodzi skrypt, tak jakby były to same litery. A chodzi o to żeby przeszło gdy bedą wpisane tylko litery
Wie ktoś może co jest nie tak?? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 18.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czesc. Mam taki problem odnośnie sprawdzania błedów przy formularzu. Jeśli wprowadze sama cyfre albo jakiś inny znak to wyskakuje bład, ale jeśli oprócz cyfry i znaku dam jakąś litere to już mi przechodzi skrypt, tak jakby były to same litery. A chodzi o to żeby przeszło gdy bedą wpisane tylko litery
Wie ktoś może co jest nie tak?? Sprobój tak:
Pisałem z głowy ale powinno wyglądać to miejwiecej tak, jeżeli w stringu $name znajdzie sie coś innego niż Litery wyświetli podany komunikat, jeżeli będa same litery skrypt nie wykona żadnej operacji ![]() Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 033 Pomógł: 125 Dołączył: 17.09.2005 Skąd: Żywiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat ale jeśli oprócz cyfry i znaku dam jakąś litere to już mi przechodzi skrypt, tak jakby były to same litery. To ciekawe, bo wyrażenie które podałeś nie powinno przepuszczać niczego dłuższego niż 1 znak. Jeśli chcesz tym walidować dłuższe napisy użyj znaku + lub * w zależności co chcesz osiągnąć:
-------------------- "Sumienie mam czyste, bo nieużywane."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 656 Pomógł: 3 Dołączył: 26.10.2005 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmm a nie lepiej zrobić validację od razu w JS? wtedy nie bedzie musiala sie przeladowywac strona, a jeśli juz tak bardzo chcesz w PHP to uzyj AJAXa
![]() w JS możesz od razu ustawic ze znaki nie chciane wogole nie bede sie wstukiwac do inputa. -------------------- zmoderowano - waga i rozmiar
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 90 Pomógł: 0 Dołączył: 21.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Działa tak jak napisal Kicok. Dzieki! A tak jescze odnośnie wypowiedzi miska172. Jakbym zrobił walidacje tylko w JS, a ktos by wyłaczył sobie obsługe JS w przegladarce to tak wszystkie błedne dane przechodzą
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Walidacja w PHP jest obowiazkowa, walidacja w JS ulatwia zycie userowi.
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 18.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli dasz tylko walidacje JS wystarczy wyłączyć javascript w przeglądarce albo przechwycic nagłówki i już można wstrzyknąc nieporządane znaki
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 656 Pomógł: 3 Dołączył: 26.10.2005 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no to tak jak mówi @dr_bonzo, daj i w JS i w PHP
-------------------- zmoderowano - waga i rozmiar
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.07.2025 - 14:52 |