![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 42 Pomógł: 0 Dołączył: 24.12.2003 Skąd: Wisła Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak aby osoba ktora dostanie sie do bazy nie miala dostepu do email'a (tzn nie mogla go odczytac)
- Grzes -------------------- "nie ma głupich pytań są tylko głupie odpowiedzi" -babcia Wladzia
a jednak slonce swieci dla wszystkich |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 999 Pomógł: 30 Dołączył: 14.01.2007 Skąd: wiesz ? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 61 Pomógł: 0 Dołączył: 19.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmm, szyfrowanie typu sha1 czy md5 raczej nie ma sensu. W końcu trzymasz maile po to, żeby czasem wysyłać coś do użytkowników.
Na Twoim miejscu opracowałbym jakiś prosty algorytm w stylu podmień a->b,e->g,etc. Będziesz mógł go odkodować, a włamywacz musiałby się trochę namęczyć żeby na to wpaść. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 116 Pomógł: 119 Dołączył: 10.05.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może po prostu RSA, tego się na codzien używa do szfrowania.
http://pl.wikipedia.org/wiki/RSA_%28kryptografia%29 http://pear.php.net/package/Crypt_RSA |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 999 Pomógł: 30 Dołączył: 14.01.2007 Skąd: wiesz ? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ah nie doczytałem że chodzi tutaj o meila.
Możesz zrobić swój własny algorytm szyfrowania. Zrobisz tablicę asocjacyjną z kluczem w postaci podstawowych znaków zrobisz dodatkową tablicę do maupy z której będzie losowane szyfrowanie maupy a potem zamieniasz znaki możesz się jeszcze pokusić o rozwinięcie tego do powiedzmy dodawania liter i ograniczania w ten sposób długości wygenerowanego hasła ( a + b = c albo d + e = f ) skrypt zaszyfrujesz za pomocą jakiegoś silnika Zend i po sprawie. <- Jeśli pomysł jest głupi to mi napiszcie bo kryptografem nie jestem. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 42 Pomógł: 0 Dołączył: 24.12.2003 Skąd: Wisła Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
szukam szukam
najprostszego rozwiazania a moze istnieja gotowe funkcje.. -------------------- "nie ma głupich pytań są tylko głupie odpowiedzi" -babcia Wladzia
a jednak slonce swieci dla wszystkich |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 129 Pomógł: 2 Dołączył: 17.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ej ludzie a moze zwykłe base64_decode i encode? To chyba najlepszy 2 stronny pomysł na rozwiazanie problemu.
http://pl.php.net/manual/pl/function.base64-decode.php ![]() Ten post edytował Luke_Star 4.05.2007, 21:38:15 -------------------- Słowa, słowa, słowa... - Hamlet || Funkcje, funkcje, funkcje... - Luke Star
-------------------------------------- Portal Literacki: ( |||------- ) 30% |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 61 Pomógł: 0 Dołączył: 19.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Fajne, nie pomyślałem o tym
![]() Na pewno lepsze niż własne algorytmy, ciąg znaków jest dużo bardziej randomowy i zmienia długość. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Luke_Star: rzeczywiście, potem będzie to strasznie trudno odkodować
![]() @grzesio: napisz sobie sam funkcje, np. szyfrowanie podstawieniowe polialfabetyczne proste ;] ewentualnie tu czegoś poszukaj : http://pl2.php.net/manual/pl/ref.mcrypt.php , pobierzenie przeglądając widać, że są kodowania z kluczem Ten post edytował sf 4.05.2007, 21:47:21 -------------------- Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 2 Dołączył: 26.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tyle, że po zakodowaniu w base64 utrudni się odczytanie maila, ale nie uniemożliwi
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 129 Pomógł: 2 Dołączył: 17.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
sf ale czy gra jest warta świeczki? w wiekszosci zastosowan base_64 jest wystarczajace, jezli ktos byłby juz tak bardzo uparty to tak czy siak odkoduje. Base64 daje według mnie optymalna prostote zastosowania i bezpieczeństwo. Aczkolwiek wiesz nie bede sie z toba za ostro sprzeczał bo powiedzmy szczerze ze mas zo wiele wieksze doświadczenie ode mnie :-) Co widac chocby po liczbie postów.
-------------------- Słowa, słowa, słowa... - Hamlet || Funkcje, funkcje, funkcje... - Luke Star
-------------------------------------- Portal Literacki: ( |||------- ) 30% |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 493 Pomógł: 0 Dołączył: 14.06.2003 Skąd: Tomaszów Lubelski/Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A moze tak: zakoduj tym base, a pożniej odwróć ciag znaków i nie mów nikomu ze odwracasz
![]() Ten post edytował menic 4.05.2007, 22:21:35 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 10:34 |