![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 63 Pomógł: 0 Dołączył: 16.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam przykladowy kod ktory odlicza czas do konkretnej daty:
Kod <script type="text/javascript"> <!-- var dodaty=new Date(2007,10,7,17,57,00); document.write('<input type="text" id="formularz" size="45" value="" />'); var msSec = 1000; var msMin = 60 * msSec; var msGodz = 60 * msMin; var msDniu = 24 * msGodz; function odliczanie() { var data=new Date(); var roznica=dodaty.getTime()-data.getTime(); var dni=Math.floor(roznica/msDniu); roznica-=dni*msDniu; var godzin=Math.floor(roznica/msGodz); roznica-=godzin*msGodz; var minut=Math.floor(roznica/msMin); roznica-=minut*msMin; var sekund=Math.floor(roznica/msSec); var wynik=(dni<0)?'Czas min±ł':'Pozostało dni '+dni+', godzin '+godzin+', minut '+minut+', sekund '+sekund; document.getElementById("formularz").value=wynik; setTimeout("odliczanie();",1000); } odliczanie(); //--> </script> I wszystko chodzi lecz czas pobierany jest z komputera użytkownika i gdy przestawi naprzyklad sobie czas na komputerze o kilka dni dalej to zmieni to odliczanie skryptu. Jeśli znowu przerobilem że roznica czasu jest pobierana z serwera tzn. przez php: To skrypt dziala poprawnie lecz nie wyświetla na bieżąco na stronie aktualnego czasu. (nie odświeża tak jak przy czystym js). Moje pytanie brzmi jak przerobić ten kod by pobieral czas z serwera i przy zmianie czasu na komputerze klienta wartość licznika czasu się nie zmienila i byl wyswietlany zawsze aktualny czas? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 165 Pomógł: 9 Dołączył: 9.04.2002 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
użyj ajax'a aby w tle połączył się z serwerem i porównał czas serwera z klientem
Łukasz -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 63 Pomógł: 0 Dołączył: 16.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm z ajaxa nigdy nie korzystałem i nie mam pomysłu jak by on miał rozwiązać ten problem (jakaś rada? przykład?). Może jest jakiś inny sposób by rozwiązać ten problem bez ajaxa?
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 16.06.2025 - 19:30 |