![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 278 Pomógł: 10 Dołączył: 13.02.2007 Skąd: Rybnik Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
![]() Stworzyłem sobie taki obiektowy autoryzator, pierwszy raz na klasach i obiektach:)
Skrypt ma za zadanie sprawdzić czy login i hasło jest poprawne, jeśli tak - wyświetla resztę danych użytkownika w postaci Array(), które można użyć. Wszystko super działa, tylko pytanie, czy ten skrypt jest bezpieczny ? Można go w jakiś sposób obejść na pierwszy rzut oka ? ![]() Jednocześnie proszę, nie tyle co ocenienie tego skryptu, bo z pewnością da sie go lepiej napisać, ale przynajmniej stwierdzenie czy taki skrypt jest nazywany obiektowym ? ![]() Pozdrawiam i życzę miłego dnia, Matix -------------------- Nawet, jeżeli nie jesteś zainteresowany usługami IT ani outsourcingiem, a Twoją pasją jest programowanie - zobacz naszą stronę. Piszemy dużo fajnych use-caseów, jak podchodzimy do tematu programowania dla naszych klientów. A tak na co dzień tworzymy budujemy mvp oraz tworzymy platformę b2b.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 157 Pomógł: 0 Dołączył: 12.02.2007 Skąd: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
klasa opisuje obiekt (w prostym ujęciu), ja sobie tłumaczę tak klasę jest ona zbiorem funkcji służących danemu celowi, tzn powiedzmy że robimy klasę lampa więc w środku zawieramy pełny zestaw funkcji o nazwach żarówka, abażur, włącznik itp. opisaliśmy obiekt (jest to zagmatwane
![]() A twój skrypt ? czy jest bezpieczny ? no cóż nie mnie to oceniać, ale w miarę możliwości w klasie nic nie wyświetlaj to co masz wyświetlić zwracaj na zewnątrz, chociaż z drugiej strony w PHP może to się sprawdzać :] -------------------- ------
Per Aspera Ad Astra |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 61 Pomógł: 0 Dołączył: 19.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm, skrypt w sumie jest bezpieczny, tylko brakuje w nim trzymania danych w zmiennych sesji albo ciasteczkach. Wiesz, żeby uniknąć ponownego logowania.
Co do obiektowości, ładnie byłoby zrobić funkcję getUserData() która wywołuje checkuser i zwraca dane użytkownika albo false jeśli niezalogowany. Mógłbyś też popracować nad wyrzucaniem wyjątków, ale to już kosmetyka. Ten post edytował fridek 4.05.2007, 10:59:54 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 04:17 |