![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 1 Dołączył: 28.05.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam! Szukałem po tym forum oraz PHP.net ale nie znalazłem. Czy istnieje wbudowana w PHP funkcja, która czas uniksa jest w stanie zamienić na bieżącą datę. W skrypcie nad którym pracuję czas ostatniej aktywności użytkownika jest zapisywany w tabeli bazy danych jako czas uniksa, gdyż jest to wygodne dla większości operacji, do których jest to potem wykorzystywane. Jedak pojawiła się konieczność 'odszyfrowania' tej wartości i wyświetlenia jej jako daty, w dowolnej, czytelnej postaci (administrator serwisu chce sprawdzać kiedy i co było zrobione przez zatrudnione przez niego osoby). Nie chcę pisać takiej funkcji samodzielnie, tym bardziej, że nie jest to banalne zadanie: trzeba by uwzględniać lata przestępne itd.
Pozdrawiam! Marcin -------------------- Marcin
Moje ulubione: Linux; Apache + PHP + MySQL + jQuery; Java + Tomcat + Spring + Postgresql i oczywiście Eclipse + Subversion |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ehhh, chyba lenistwo: date()
i nastepnym razem pamietaj o [tag]u w tytule topika na Przedszkolu -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 856 Pomógł: 19 Dołączył: 30.08.2005 Skąd: 100lica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 1 Dołączył: 28.05.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za pomoc, wbrew własnym słowom, już także się z tym uporałem. Nie tyle lenistwo, co zupełne skołowanie -> skutek przepracowania. Pozostaje mieć nadzieję, że moderatorzy usuną ten temat, żeby nie zaśmiecał forum. Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź!
Marcin -------------------- Marcin
Moje ulubione: Linux; Apache + PHP + MySQL + jQuery; Java + Tomcat + Spring + Postgresql i oczywiście Eclipse + Subversion |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 08:15 |