![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 2.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Jako że dopiero zaczynam "na poważnie" tworzyć strony z pomocą mysql w związku z tym, mam kilka pytań co do tej formy zapisu (przechowywania) danych.. 1) czy do tabel MySQL można wprowadzać kod HTML - chodzi o to, aby po pobraniu z bazy przez kod PHP na stronie wyświetliło mi się to już w "okrojonej" formie - tzn ze z zachowaniem styli, tabel itd 2) Jeśli wprowadzam do bazy znak ? do kolumy o typie VARCHAR to czy przed ? muszę postawić znak \ ![]() 3) Właściwie podobne do powyższego pytania: przed jakimi znakami trzeba postawić backslash wprowadzając dane do MySQL? Pozdrawiam MasterM |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 856 Pomógł: 19 Dołączył: 30.08.2005 Skąd: 100lica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
bezpiecznie jest użyć funkcji htmlspecialchars w celu zamiany niektórych znaków na znaki o
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 2.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
bezpiecznie jest użyć funkcji htmlspecialchars w celu zamiany niektórych znaków na znaki o No dobrze ale tej funkcji powinienem użyć chyba jeśli będę już pobierał dane z bazy - i wtedy ona zamieni mi np < na < - a co z wprowadzaniem do bazy - jeśli muszę do bazy wprowadzić za pomocą instrukcji INSERT Into tabela1 VALUES (NULL, 'No I don't'); - to czy to powinno wyglądać tak:
I co jeśli do bazy chcę wprowadzić kod html, np coś takiego
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 0 Dołączył: 3.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ogólnie to W znakach które mogą przeszkadzać językowi programowania, a są potrzebne jedynie do wyświetlania tekstów to stosuje się raczej encje
Natomiast co do wprowadzania danych do bazy, to jednak zalecał bym wprowadzanie samych danych bez HTML-a bo pomyślałeś o tym co będzie jak zechcesz zmienić wygląd i układ strony?? będziesz edytował całą bazę?? Ostatnio modne jest rozdzielanie strony na kilka sekcji: Kod(np PHP) -> Semantyka (treści) -> wygląd (CSS) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 196 Pomógł: 2 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przy wysyłaniu danych do bazy korzystaj z mysql_real_escape_string() lub mysql_escape_string().
|
|
|
![]()
|
|
Przy wysyłaniu danych do bazy korzystaj z mysql_real_escape_string() lub mysql_escape_string(). Szukałem troche o tej funkcji i to będzie tak, że jak tekst, który mam do wstawienia do bazy, "przepuszcze" przez tą funkcję, to przed wszystkimi znakami typu ', ", :, (, ) itd wstawi się backslash (\) tak? edit: dobra, skorzystałem z funkcji mysql_escape_string(), tylko moją wątpliwość budzi czemu ona przed ' dodaje 3 slashe zamiast jednego - czy tak powinno być i czy wtedy nic sie nie "sknoci"? ![]() Natomiast co do wprowadzania danych do bazy, to jednak zalecał bym wprowadzanie samych danych bez HTML-a bo pomyślałeś o tym co będzie jak zechcesz zmienić wygląd i układ strony?? będziesz edytował całą bazę?? Ostatnio modne jest rozdzielanie strony na kilka sekcji: Kod(np PHP) -> Semantyka (treści) -> wygląd (CSS) Hmmm - o ile przy stosowaniu znacznika <br /> można go zastąpić nl2br, to jak po pobraniu tekstu z bazy mam go sformatować? Jeśli np. w którymś miejscu chciałbym dodać div albo <h2></h2>?? Chyba że chodziło ci o Smarty to sorry... Ten post edytował MasterM 3.05.2007, 18:17:45 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 0 Dołączył: 3.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Smarty to jedno co miałem na myśli:)
Poza tym Istnieje jeszcze coś takiego jak wyrażenia regularne i właśnie nimi zamieniasz wszystkie encje na to co chcesz:) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 14:21 |