![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 29.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam taki problem, mianowicie mam skrypt który wyświetla działy (dane pobierane z mysql'a) zabezpieczony przed brakiem wpisania wartosci lub wpisania złej wartości poprzez wyświetlenie komunikatu. W skrypcie tym nie umie zrobić tak żeby z pliku modyly/dzialy.php przeniosło mi wartość z treścią do pliku dzial.php. Troche jest to źle napisane ale jak pokaże kod to może ktoś zrozumie o co chodzi
![]() konfiguracja.php
szablon/srodek.php
moduly/dzialy.php
dzial.php
szablon/index.php (plik szablonu)
Wyświetla mi jedynie komunikat błędu jak w przeglądarce wpisze www.mojastrona.pl/dzial.php a jak podam już wartość żeby wyświetliło dział np. www.mojastrona.pl/dzial.php?pwcms=1 to nie wyświetla nic. Tak samo jak wpisze wartość 0 to powinien wyskoczyć komunikat o błędzie i też go nie wyświetla. Problem tkwi chyba w przekazaniu zmiennej i jej wyświetlenia. Za pomoc serdecznie dziękuje Ten post edytował wpatrykw 2.05.2007, 09:51:01 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 033 Pomógł: 125 Dołączył: 17.09.2005 Skąd: Żywiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
register_globals masz wyłączone, więc zamiast zapisu: $pwcms stosuj: $_GET['pwcms']. Analogicznie dla $_POST, $_COOKIE, $_SERVER, $_SESSION itp.
Są to tablice superglobalne, więc widoczne będą także wewnątrz funkcji. -------------------- "Sumienie mam czyste, bo nieużywane."
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 29.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To nic nie pomogło.
Chodzi o to że w pliku dzial.php są dwie zmienne $d_tytul oraz $d_tekst - te zmienne są martwe nie pobierają danych z moduly/dzialy.php |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 033 Pomógł: 125 Dołączył: 17.09.2005 Skąd: Żywiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmm, przeglądnąłem dokładniej twój kod ;]
No cóż, radziłbym poszukać na googlach jakiegoś kursu PHP i poczytać dokładnie co to są funkcje. A szczególnie: 1. Jak funkcje zwracają wynik, dlaczego nie przez echo 2. Jak wywołuje się funkcje, dlaczego nie wystarczy napisać:
żeby dana funkcja się wykonała 3. Co to jest zasięg zmiennych, dlaczego ze zmiennej $d_tytul utworzonej wewnątrz funkcji wyswietl() nie można już korzystać poza tą funkcją. -------------------- "Sumienie mam czyste, bo nieużywane."
|
|
|
![]()
|
|
![]() A jakiś substytut który zadziała ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 255 Pomógł: 5 Dołączył: 20.03.2007 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Na poczatku programowania nalezy uzyc czegos takiego error_reporting(E_STRICT | E_ALL);
To sprawi, ze programowanie stanie sie przyjemniejsze i bedzie mniej bledow w programie. ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 11:59 |