Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> Baza danych na strone, Same problemy
arkadi26
post 1.05.2007, 17:52:27
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam. Mam problem z baza danych na ktorej opiera sie strona www. Wiec zalozenia moje byly takie:
  1. tabela kategorie:
  2. idkat int UNSIGNED NOT NULL AUTO_INCREMENT PRIMARY KEY
  3. nazwakat char(40) NOT NULL
  4.  
  5. tabela pod_kategorie:
  6. idpod_kat char(13) NOT NULL PRIMARY KEY,
  7. idkat int UNSIGNED,
  8. nazwa_pod char(30) NOT NULL
  9.  
  10. produkt:
  11. idproduktu int UNSIGNED NOT NULL AUTO_INCREMENT PRIMARY KEY
  12. idkat int UNSIGNED
  13. idpod_kat int UNSIGNED
  14. obrazek char(30)
  15. tytul char(100) NOT NULL
  16. opis char (255)
  17. down char(20) -- tu beda ikony do plikow [pdf, doc, txt]

Zostalem sprowadzony na "dobra" droge i tak ma wygladac nowa struktura:
  1. CREATE TABLE kategoria (
  2. id int NOT NULL AUTO_INCREMENT,
  3. id_parent int DEFAULT '0',
  4. nazwa
  5. )

Wiec prawie jest to dla mnie zrozumiale oprocz pola "nazwa".

Teraz jak moja sprawa wyglada, chcialbym aby na podstawie tej bazy na stronie bylo wyswietlane menu:

1. AAAAAAAAAAAAAAAAA <---link "glowny"
a. aaaaaaaaaaaaa <linki "szczegolowe"
b. bbbbbbbbbbbbb
c. ccccccccccccccc
2. BBBBBBBBBBBBBBBBB
d. ddddddddddddd
e. eeeeeeeeeeeee
3. DDDDDDDDDDDDDDD
f. fffffffffffffffffffffff

itd., pozycji dokladnie jest 6. Chcialbym aby po klikniecu w "link glowny" wyswietlila sie strona, na ktorej bede wymienione wszystkie "linki szczegolowe" z ikonkami (oczywiscie w obrebie linku glownego). Linki szczegolowe w tej sytuacji maja taki sam sens jak bezposrednie klikniecie w nie. Po kliknieciu w "linki szczegolowe" wyswietla sie strona (wiersz po wierszu) z zdjeciem :: opisem :: ... :: ikonkami. Wszystko co by sie znajdowalo w tej podkategorii zostaje wyswietlone na stronie, bez zadnych bajerow (no chyba ze dzielenie na strony ale to jest dla mnie zbyt zagmatwane).
Teraz tak - praktycznie jest to dla mnie "juz" nie do zrealizowania" nie wiem, po prostu mi rece opadaja przy tych relacjach, przy tworzeniu tych tabel, baz itd, itp. (acha relacja bedzie jeden do jednego - podkategoria moze nalezec tylko do jednej glownej kategorii). Pomijam fakt ze nawet nie wiem jak wyciagnac z bazy do php to menu i co najlepsze przedstawic to menu na stronie jako odsylacze (byloby swietnie gdyby sie rozwijala, ale czytalem dosc sporo o tych "drzewkach" i ........... ech).
Najbardziej mi jednak zalezy na tym aby w koncu ta baza mi zaczela dzialac. Serwer mam na home.pl wszystko co dotychczas robilem z baza to tylko i wylacznie obsluga przez phpMyAdmin (jakos innej w tej sytuacji sobie nie wyobrazam). Home.pl sie lekko ulepszyl i jest teraz obsluga php5 i "nowy mysql".

Wiec podsumowywujac: php5 +mysql + css + html ----- tak to wszystko po zebraniu by wygladalo.

Teoretycznie to moze i bym podolal ale zajelo by mi to wiecznosc, wiec ....
Bardzo bym chcial aby na takich mechanizmach strona ruszyla, jest to wrecz wymagane ze wzgledu na dosc obfita zawartosc. Duzo grafiki (coprawdaz malych pokazujacych material - potraktowalbym to jako "duza" ikonka), duzo tekstu i w ogole. Przy aktualizacjach jest masa roboty, trzeba zmieniac wszystkie strony, podstrony wpisy, menu a w tym przypadku zachodziloby w/w zdarzenie samo, tzn. gdybym dodal kategorie albo podkategorie menu by sie "samo" zaktualizowalo, i inne zalety takiego zastosowania.

Bylbym wdzieczny w mozliwie jak najprostszy sposob wytlumaczyc mi to ewentualnie o szkielet takiej strony/bazy (bo o prawie gotowy kod nie smiem prosic).

Przepraszam ze sie tak rozpisalem ale chcialem zawrzec jak najwiecej istotnych informacji do realizacji winksmiley.jpg.

Pozdrawiam.
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 16.06.2025 - 20:09