![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 19.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam ma pewien problem, chciałem napisać skrypcik tworzący baze danych w mysql i tabele. Ale jest pewien problem bo php nie chce mi sie połączyć z mysql? W pliku php.ini włączyłem opcje "extension=mysql.so" zgodnie z opisem. No chyba że ja jako zwykły user(bo mam linuxa) nie mam dostępu do bazy danych mysql. oto mój skrypt:
W czym może tkwić problem?dzięki pozdrawiam:) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 111 Pomógł: 25 Dołączył: 23.07.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jakie błędy wywala skrypt? Nie możesz się połączyć czy nie możesz stworzyć bazy?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 85 Pomógł: 0 Dołączył: 10.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a serwer mysql zainstalowany...? :/
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 19.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no właśnie...sorrki...zapomniałem dodać jaki wywala błąd oto on, niby cos nie pasi muw logowaniu się
![]() "Fatal error: Call to undefined function mysql_connect() in /var/www/createmovie.php on line 3" - wszystko mam poinstalowane zgodnie z instrukcjami... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 111 Pomógł: 25 Dołączył: 23.07.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wygląda na to jakby PHP było bez obsługi mysql skoro extension=mysql.so jest włączone, sprawdz przez
czy jest sekcja mysql -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Z tego co odczytałem to w sekci "additional .ini files parsed" jest plik konf mysql czy to jest to czy nie:
PHP Version 5.2.0-8+etch1 System Linux tolcom 2.6.18-4-686 #1 SMP Mon Mar 26 17:17:36 UTC 2007 i686 Build Date Mar 7 2007 23:21:40 Server API Apache 2.0 Handler Virtual Directory Support disabled Configuration File (php.ini) Path /etc/php5/apache2/php.ini Scan this dir for additional .ini files /etc/php5/apache2/conf.d additional .ini files parsed /etc/php5/apache2/conf.d/mysql.ini, /etc/php5/apache2/conf.d/mysqli.ini, /etc/php5/apache2/conf.d/pdo.ini, /etc/php5/apache2/conf.d/pdo_mysql.ini PHP API 20041225 PHP Extension 20060613 Zend Extension 220060519 Debug Build no Thread Safety disabled Zend Memory Manager enabled IPv6 Support enabled Registered PHP Streams zip Registered Stream Socket Transports tcp, udp, unix, udg, ssl, sslv3, sslv2, tls Registered Stream Filters string.rot13, string.toupper, string.tolower, string.strip_tags, convert.*, consumed, convert.iconv.*, bzip2.*, zlib.* |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 138 Pomógł: 3 Dołączył: 21.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak jak Kowalikus napisał prawdopodobnie nie masz skonfigurowanego php-a z mysql-em. Miałeś sprawdzić czy jest sekcja Mysql napisana wyboldowanymi,wycentrowanymi literami tak jest np. sekcja PHP Core . Możesz też podać Configure Command (praw. trzecia od góry). Z tego tekstu co podałeś widać ze mozesz miec pdo_mysql, wtedy poczytaj http://pl.php.net/pdo. Możesz też napisać jakiego masz linuksa.
-------------------- "Istotne problemy naszego życia nie mogą być rozwiązane na tym samym poziomie myślenia, na jakim byliśmy kiedy je tworzyliśmy". A.Einstein
|
|
|
![]()
|
|
Okey, nie wiem czemu ale nie umiałem tego skonfigurować, więc opaliłem AMP na Winie i działa. Dzięki za poświęcenie mi czasu zabieram się do pracy.Pozdro
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 12:27 |