![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: 5.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
Mam problem. Muszę sprawdzić czy zmienna zawiera wyraz "WM". Chodzi mi o przeszukanie zmiennaj czy na początku zawiera wyraz WM (^WM). z góry dziękuje za pomoc. -------------------- Prosty CMS a raczej CMf (zabawa z php)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 590 Pomógł: 40 Dołączył: 11.01.2007 Skąd: Centrum Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz wykorzystać funkcję strpos" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
-------------------- 404
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: 5.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nee nic nie dało:
Dodam że jest to wycinek z kod. Postanowiłem wkleić tylko kawałek związany z tą funkcją. -------------------- Prosty CMS a raczej CMf (zabawa z php)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 033 Pomógł: 125 Dołączył: 17.09.2005 Skąd: Żywiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
strpos" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual nigdy nie zwróci true.
Jeśli nie znajdzie "WM" w zmiennej $_POST['nchar'] to zwróci false A jeśli znajdzie to zwróci pozycję "WM" w zmiennej $_POST['nchar'] Jeśli chcesz sprawdzić, czy "WM" znajduje się na samym początku, to upewnij się że wartością zwróconą przez funkcję strpos jest: 0, ale nie false. -------------------- "Sumienie mam czyste, bo nieużywane."
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 11:11 |