![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 254 Pomógł: 3 Dołączył: 23.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam system niusów z datą i godziną zapisaną w bazie danych. W jaki sposób wyświetlić na stronie te datę w formacie 16:40 jeśli data jest dniem dzisiejszym. W przypadku gdy data jest dzień wcześniej od bieżącej to na stronie pojawi się Wczoraj 16:40. Jeśli nius był napisany w przeciągu tygodnia to data pokazana jest w formacie: Dzień_Tygodnia (16:40), jeśli nius starszy jak tydzień to 14 kwietnia 2007 (16:40). Nie chce zmieniać nic w bazie, tylko żeby mi kod PHP tak sformatował datę na stronie.
Mogę prosić o jakie wskazówki jak tego dokonać? -------------------- Artur
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 99 Pomógł: 2 Dołączył: 8.11.2005 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jakiego typu jest pole z datą w bazie?
-------------------- Programuj pod kątem interfejsu, nie implementacji
Gang of Four michalbarys.pl |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 254 Pomógł: 3 Dołączył: 23.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
datetime
-------------------- Artur
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 999 Pomógł: 30 Dołączył: 14.01.2007 Skąd: wiesz ? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Pokazuje na stronie cos takiego: 14:3229 niedziela 2007, mimo ze niusy sa tez z 28 Moze nie jasno sie wyrazilem ale chodzi mi o to zeby wyswietlalo tekst w zaleznosci od daty, i tak jesli data w bazie rowna jest: dzisiejszej dacie: Dzisiaj, 14:32 jutro lub mniej jak tydzien: DzienTygodnia, 14:32, data powyzej tygodnia: data w formacie: DD.MM.RRRR, (GG:MM) -------------------- Artur
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 999 Pomógł: 30 Dołączył: 14.01.2007 Skąd: wiesz ? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No nie wiem czy zdajesz sobie z tego sprawę,
ale ja ci de facto napisałem jak rozwiązać ten problem. Jedyne co musisz zrobić to wyszukać opis funkcji których użyłem, przeczytać go i odpowiednio przerobić kod. Jeśli jeszcze nie zauważyłeś to dzięki funkcji strtotime() możesz odpowiednią datę w tym trybie przekazać do funkcji date() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 17.06.2025 - 04:48 |