![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 87 Pomógł: 0 Dołączył: 20.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam taki problem:
Kto opuścił najwięcej zajęć? Moje tabele to: absence: date student_id oraz: student: student_id name sex Noi polecenie: Kod SELECT name, count(*) FROM absence, student WHERE student.student_id=absence.student_id GROUP BY name WYswietli nam pogrupowane nieobecnosci wedlug imienia studenta zliczone dla kazdego ucznia, a jak wybrać teraz z tego max ? Nalezy w tym celu stworzyc jakas dodatkwoa tabele ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie, sortujesz po ilosci nieobecnosci malejaco i wybierasz pierwszy rekord
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 87 Pomógł: 0 Dołączył: 20.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wszystko okay tylko nie wiem dlaczego LIMIT mu nie pasuje, wywala komunikat:
Incorrect syntax near 'LIMIT'. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 99 Pomógł: 2 Dołączył: 8.11.2005 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A z jaką bazą danych pracujesz?
Bo MSSQL nie obsługuje LIMIT. Można to obejść tak:
Ten post edytował kresh 27.04.2007, 15:09:49 -------------------- Programuj pod kątem interfejsu, nie implementacji
Gang of Four michalbarys.pl |
|
|
![]()
|
|
Tak właśnie z MYSQL'a korzystam, swoją drogą i to i to SQL hehe, a dużo jest takich różnic pomiędzy SQL dla MYSQL a standardowym SQL ? I jeszcze dodatkowe pytanie jak mam zapytanie o to kto uzyskal najwiecej punktow z testu sposrod mezczyzndam sobie tak:
Kod SELECT TOP 1 name, score, sex, type FROM student, score, event WHERE student.student_id=score.student_id AND event.event_id=score.event_id AND type='T' AND sex='M' ORDER BY score DESC A co jesli jest wiecej jak jedna taka osoba? I jak napisac w jednym zapytaniu aby wyswietlona zostala osoba (mezczyzna, test) ktora ma najwiecej pkt i osoba (mezczyzna, test) ktora ma najmniej pkt? Ten post edytował beel 27.04.2007, 20:47:55 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 17:35 |