![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 554 Pomógł: 0 Dołączył: 4.04.2002 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
moze mi ktos pomoc bo mnie juz cholera powoli chwyta:
najprostsze co moze byc: [php:1:8e0e94bbaf]<?php #include <iostream.h> #include <math.h> #include <conio.h> main(){ float tablica[9]; int i; for(i=0;i<=9;i++){ // cout<<"nPodaj "<<i+1<<" liczbe : "; cin>>tablica[i]; } for(i=0;i<=9;i++){ cout<<i<<"->"<<tablica[i]<<endl; } // cout<<endl<<tablica[0]; getch(); return 0; } ?>[/php:1:8e0e94bbaf] wprowadzam liczby od 1 - 10 i co mi zwraca: Kod 0->1
1->2 2->3 3->4 4->5 5->6 6->7 7->8 8->9 9->9 element 8 i 9 sa takie same. Daczego?? a jeszcze do tego jak ten wiersz pod druga pentla jest wykonywany to zwraca Kod 0->1
1->2 2->3 3->4 4->5 5->6 6->7 7->8 8->9 9->10 1 czyli prawidlowo. rowniez jak zmieniam typ warosci tabeli na int to tez zwraca git. albo juz za dlugo przed moitorem siedze albo ........ -------------------- "Real children don't go hoppity-skip unless they are on drugs."
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 14.05.2003 Skąd: Wejherowo Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
spróbuj
Kod float tablica[10];
i powinno pomóc :wink: |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 554 Pomógł: 0 Dołączył: 4.04.2002 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat spróbuj
Kod float tablica[10];
i powinno pomóc :wink: no owszem pomaga, no ale dlaczego, przecierz wogole nie ruszalem dziesiatego indexu?? bylbym wdzieczny za wyjasnienie mi tego ![]() update chyba rzeczywiscie za dlugo przed monitorem sziedze - przeciez [9] to ilosci elementow a nie ostatni index dzieki tuzi -------------------- "Real children don't go hoppity-skip unless they are on drugs."
|
|
|
![]()
|
|
heh no dobra drugie pytanie
pytalem o odpowiedz na ircu (tylko bzikos cos tam kojarzyl ![]() ![]() wiec oto moje pytanie: Jak zrobic tak aby tablica skladala sie z n elementow?? Czyli mniej wiecej cos takiego: [php:1:98a663ab0f]<?php #include <iostream.h> main(){ int n; cout<<"Podaj liczbe argumentow: "; cin>>n; int tablica[n]; } ?>[/php:1:98a663ab0f] wiadomo ze n musi byc constans zeby zadeklarowac tablice, ale nie moge zrobic constans bo chce podac liczbe z klawiatury wiec moze ktos zna rozwiazanie ![]() -------------------- "Real children don't go hoppity-skip unless they are on drugs."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprobuj w ten sposob:
Kod ...
rozmiar = 12; int *Tablica; Tablica = new int[rozmiar]; ...nie pamietam czy to bylo w ten sposb ale jak znajde w zrodlach to ci podesle. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 0 Dołączył: 29.08.2002 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
polecam na koncu niezapominac posprzatac po sobie :
delete[] Tablica; -------------------- pozd.
|
|
|
![]()
|
|
[php:1:e07f842d2a]<?php
int * Tablica = new int[rozmiar]; ?>[/php:1:e07f842d2a] dzieki wielkie to dzala bez zarzutu tylko jedno mnie ciekawi: Tablica = adres na stercie Tablica[n] = konkretna wartosc czemu nie trza robic wyluskania (*Tablica[n] = wartosc)? -------------------- "Real children don't go hoppity-skip unless they are on drugs."
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 0 Dołączył: 29.08.2002 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
*Tablica -- adres w pamieci
odwolywanie do komorek dwojako: (1) *(Tablica + n) (2) Tablica[n] Twoj zapis: *Tablica[n] to cos jakby wskaznik do n'tego elementu Tablica co prawidlowo powinno sie zapisac jak w (1). czy jakos tak 8) -------------------- pozd.
|
|
|
![]()
|
|
heh zle sie wyrazilem
Tablica = adres na stercie - chodzlo mi o to ze Tablica wlasnie jest konkretnym adresemprowadzacym do jakis danych na stercie :wink: Cytat Twoj zapis:
*Tablica[n] to cos jakby wskaznik do n'tego elementu Tablica to mi mniej wiece wytlumaczyles - czyli jest tworzona tablica wskaznikowdo poszczegolnych komorek ajacych zawierac int dobra spoko juz wszystko wiem ps. ale mi troche zamieszali z odwolywaniem sie do wartosci ![]() wielkie dzieki jeszcze raz -------------------- "Real children don't go hoppity-skip unless they are on drugs."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a czemu to wszystko w c++ ?
przecież w c byłoby dwa razy łatwiej - wskaźnik + malloc i wszystko działą jak należy ;D . |
|
|
![]()
|
|
Odpowiedz jest prosta: Bo zaliczam semestr z C++
![]() -------------------- "Real children don't go hoppity-skip unless they are on drugs."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Odpowiedz jest prosta: Bo zaliczam semestr z C++ no nie - i to wszystko czego się nauczyłeś ?
![]() |
|
|
![]()
|
|
Cytat Cytat Odpowiedz jest prosta: Bo zaliczam semestr z C++ no nie - i to wszystko czego się nauczyłeś ?![]() Jabol nie bardzo rozumiem o co ci chodzi? ![]() Mam kilkanascie zadan dozobienia a to powyzej to tylko niewielka czasta jednegoz nich. -------------------- "Real children don't go hoppity-skip unless they are on drugs."
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 05:01 |